Kuchnia kenijska
Kuchnia Kenii należy do jednej z najsmaczniejszych dla Europejczyka na kontynencie Afrykańskim. Można nawet powiedzieć, że jest rajem dla smakoszy. Na pewno nie słynie
z wysokiej jakości pożywienia, ale możliwości ma olbrzymie – począwszy od dań z owoców morza a skończywszy na pysznych owocach takich jak banany, truskawki i papaje.Duża rozpiętość produktów zapewnia ucztę dla podniebienia. W Kenii występuje olbrzymia różnorodność kuchni, można zjeść zarówno pudding angielski, jak i dania suahilijskie i hinduskie. Jedno z najpopularniejszych kenijskich dań to Ugali – gęste danie z płatków kukurydzianych podawanych z gulaszem lub sosem warzywnym. Innym ciekawym i godnym polecenia daniem jest Nyama choma – pieczeń, zwykle z kozy, przygotowana na otwartym ogniu oraz Skuma – danie z kapusty włoskiej, która jest sprowadzona przez Europejczyków jako pasza dla bydła. Tubylcy zaadaptowali ją jako tanie, pożywne źródło witamin. Na pewno będąc w Kenii należy spróbować Matoke – jest to danie z tłuczonych zielonych bananów.
W Kenii bardzo ważne dla utrzymania więzów społecznych jest picie – nie ważne czego, wody czy piwa. W Kenii dostępne są dwie podstawowe marki piwa Tusker i White Cap. Dla porównania można spróbować także piwa ze sfermentowanej trzciny cukrowej buzaa. Kenijczycy produkują również inne napoje alkoholowe przede wszystkim gin, whisky, wódkę i brandy.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także