Kuchnia pachnąca kolendrą
O kulinarnym i leczniczym zastosowaniu kolendry świadczą dokumenty sprzed ponad 3000 lat. Wzmianki o niej znaleziono w literaturze sanskryckiej, egipskich papirusach,
a także w Biblii. Hipokrates, zwany ojcem medycyny, stosował kolendrę jako lek. Jej ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego, ale obecnie uprawiana jest na całym świecie.
W kuchni
Jako przyprawę stosuje się owoce, które mają korzenny aromat
z pieprzowo-balsamiczną nutą i słodkawy, a jednocześnie lekko piekący smak. Kolendra stanowi ważny składnik wielu mieszanek przyprawowych. Przyprawia się nią dania mięsne, zwłaszcza
z jagnięciny, indyka i wieprzowiny. Jest także składnikiem marynat
i kiszonek, dobrze komponuje się z sałatą oraz zupami m.in. grochową i fasolową. Kolendrę stosuje się również do pieczywa i pierników.
Właściwości
Owoc kolendry pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Ma także właściwości rozkurczające
i pomaga pozbyć się wzdęć.
Przepis na dip z kolendrą:
Składniki:
- szklanka gęstego jogurtu,
- utarty ząbek czosnku,
- mała czerwona cebula pokrojona w kostkę,
- starta skórka cytryny,
- łyżka posiekanych listków mięty,
- łyżka posiekanej kolendry,
- chili,
- sól.
Sposób przyrządzania:
Wymieszać wszystkie składniki i podawać do słupków surowych warzyw lub nachos.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także