Kuchnia pachnąca kolendrą

O kulinarnym i leczniczym zastosowaniu kolendry świadczą dokumenty sprzed ponad 3000 lat. Wzmianki o niej znaleziono w literaturze sanskryckiej, egipskich papirusach,
a także w Biblii. Hipokrates, zwany ojcem medycyny, stosował kolendrę jako lek. Jej ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego, ale obecnie uprawiana jest na całym świecie.


kolendraW kuchni

Jako przyprawę stosuje się owoce, które mają korzenny aromat
z pieprzowo-balsamiczną nutą i słodkawy, a jednocześnie lekko piekący smak. Kolendra stanowi ważny składnik wielu mieszanek przyprawowych. Przyprawia się nią dania mięsne, zwłaszcza
z jagnięciny, indyka i wieprzowiny. Jest także składnikiem marynat
i kiszonek, dobrze komponuje się z sałatą oraz zupami m.in. grochową i fasolową. Kolendrę stosuje się również do pieczywa i pierników.

Właściwości
Owoc kolendry pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Ma także właściwości rozkurczające
i pomaga pozbyć się wzdęć.

Przepis na dip z kolendrą:

Składniki:

  • szklanka gęstego jogurtu,
  • utarty ząbek czosnku,
  • mała czerwona cebula pokrojona w kostkę,
  • starta skórka cytryny,
  • łyżka posiekanych listków mięty,
  • łyżka posiekanej kolendry,
  • chili,
  • sól.

Sposób przyrządzania:
Wymieszać wszystkie składniki i podawać do słupków surowych warzyw lub nachos.

Oceń artykuł
4,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także