Kuchnia włoska

Dla większości obcokrajowców kuchnia włoska to spaghetti i pizza. Ale kuchnia tego kraju to nie tylko te słynne dania. Tak naprawdę każdy region Włoch ma swoją kulinarną perłę.

kuchnia włoskaDo Piemontu warto wybrać się na trufle, dziczyznę i sery. Specjalnością regionalnej kuchni jest też fenduta, odpowiednik francuskiego fondue, a wśród makaronów najpopularniejsze są ravioli.

Lombardzka kuchnia swój szczególny smak zawdzięcza masłu. Przysmakiem jest tamtejsze risotto alla milanese oraz osso buco czyli udziec cielęcy z risotto. Inne specjały Lombardii to minestrone – sycąca, znana na całym świecie zupa warzywna oraz busecca – cielęce flaki z fasolą.

Leżąca na południowy zachód Liguria, ze stolicą w Genui, opiera swoją kuchnię głównie na rybach.

Owoce morza są też podstawą kuchni okolic Wenecji. Tam też bardzo popularnym daniem jest polenta.

Z uprawy pomidorów i potraw z nich słynie prowincja Emilia-Romana. W Bolonii królują makarony pod wszystkimi możliwymi postaciami, podawane z sosem lub bulionem.

pasta włoskaToskania to prosta i smaczna kuchnia, bazująca głównie na toskańskiej oliwie z oliwek, uchodzącej za najlepszą we Włoszech.

Umbria, usytuowana w centrum Włoch, słynie z trufli. Z makaronów je się tu głównie spaghetti a z potraw mięsnych – pieczone w całości prosię.

W Rzymie, obok spaghetti, rzymskie specjały zmieniają się w zależności od pory roku. Do często zamawianych tutaj dań należy fettucine all’uovo (kluseczki z jajkiem), flaki alla Romana oraz saltimbocca, plasterki wieprzowiny i szynki smażone w oleju z listkami tymianku.

Pory posiłków we Włoszech są niemal święte. Jedzenie to czas spędzony z rodziną i celebrowany. Styl życia i gorący klimat spowodował, że posiłki są spożywane w określonych porach.

Prima colazione (pierwsze śniadanie) – Włosi piją kawę z mlekiem lub cappuccino, z brioszką lub rogalikiem cornetto.

Colazione (śniadanie) – drugie śniadanie, często jedzone w barze.

Pranzo (obiad) – zazwyczaj składa się z dwóch dań i deseru.

Cena (kolacja) – bardzo obfity posiłek jedzony późnym wieczorem w gronie rodziny i przyjaciół.

Nieodłącznym dodatkiem do wielu potraw jest parmezan – ser drogi i niezwykle przez Włochów ceniony, używany również na etapie przygotowywania potraw. Posiłek kończy się deserem. Może on być tak pożywny jak zuppa inglese lub tak prosty jak świeży owoc. Wśród deserów szczególne miejsce zajmują lody i sorbety.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także