Kuchnia włoska
Dla większości obcokrajowców kuchnia włoska to spaghetti i pizza. Ale kuchnia tego kraju to nie tylko te słynne dania. Tak naprawdę każdy region Włoch ma swoją kulinarną perłę.Do Piemontu warto wybrać się na trufle, dziczyznę i sery. Specjalnością regionalnej kuchni jest też fenduta, odpowiednik francuskiego fondue, a wśród makaronów najpopularniejsze są ravioli.
Lombardzka kuchnia swój szczególny smak zawdzięcza masłu. Przysmakiem jest tamtejsze risotto alla milanese oraz osso buco czyli udziec cielęcy z risotto. Inne specjały Lombardii to minestrone – sycąca, znana na całym świecie zupa warzywna oraz busecca – cielęce flaki z fasolą.
Leżąca na południowy zachód Liguria, ze stolicą w Genui, opiera swoją kuchnię głównie na rybach.
Owoce morza są też podstawą kuchni okolic Wenecji. Tam też bardzo popularnym daniem jest polenta.
Z uprawy pomidorów i potraw z nich słynie prowincja Emilia-Romana. W Bolonii królują makarony pod wszystkimi możliwymi postaciami, podawane z sosem lub bulionem.Toskania to prosta i smaczna kuchnia, bazująca głównie na toskańskiej oliwie z oliwek, uchodzącej za najlepszą we Włoszech.
Umbria, usytuowana w centrum Włoch, słynie z trufli. Z makaronów je się tu głównie spaghetti a z potraw mięsnych – pieczone w całości prosię.
W Rzymie, obok spaghetti, rzymskie specjały zmieniają się w zależności od pory roku. Do często zamawianych tutaj dań należy fettucine all’uovo (kluseczki z jajkiem), flaki alla Romana oraz saltimbocca, plasterki wieprzowiny i szynki smażone w oleju z listkami tymianku.
Pory posiłków we Włoszech są niemal święte. Jedzenie to czas spędzony z rodziną i celebrowany. Styl życia i gorący klimat spowodował, że posiłki są spożywane w określonych porach.
Prima colazione (pierwsze śniadanie) – Włosi piją kawę z mlekiem lub cappuccino, z brioszką lub rogalikiem cornetto.
Colazione (śniadanie) – drugie śniadanie, często jedzone w barze.
Pranzo (obiad) – zazwyczaj składa się z dwóch dań i deseru.
Cena (kolacja) – bardzo obfity posiłek jedzony późnym wieczorem w gronie rodziny i przyjaciół.
Nieodłącznym dodatkiem do wielu potraw jest parmezan – ser drogi i niezwykle przez Włochów ceniony, używany również na etapie przygotowywania potraw. Posiłek kończy się deserem. Może on być tak pożywny jak zuppa inglese lub tak prosty jak świeży owoc. Wśród deserów szczególne miejsce zajmują lody i sorbety.
zdrowe jedzenie, przygotowywanie posiłków, kuchnia włoska, tradycyjne potrawy, kuchnia włoska przepisy, makarony, kuchnia włoska charakterystyka, dania z makaronu przepisy, dania z makaronu na szybko, dania z makaronu proste, dania z makaronu przepis, dania z makaronu wegetariańskie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także
Ogrodka
No tak, niestety jesteśmy dość ograniczeni i nie wiemy co tak naprawdę kryją Włochy. Dla nas nawet pizza już bardziej kojarzy się z naszymi pizzeriami takimi jak np. partypizza.pl Niestety nikt nie przekazał nam wiedzy na temat tego co we Włoszech jest najlepsze i jak wygląda prawdziwa włoska pizza.
asiax84
W celu poszukiwania przysmaków z kuchni włoskiej polecam wybrać się do pizzerii hyyper.pl w której znajdziecie nie tylko pizze, ale również makaron pod wieloma postaciami
mariusz_potepa
Uwielbiam kuchnię włoską oczywiście zaraz po polskiej
czeslawmo
Byłem we Włoszech i co mogę powiedzieć to, że sztukę gotowania makaronu mają opanowaną do perfekcji. Jeśli chodzi o pizzę to różnie mają specyficzne smakowo pizze, które nie każdemu mogą smakować.
dickwinters
Kuchnia włoska jest mega fajna, bogata w różne smaki. Jak nie mam pomysłu na obiad to zwykle wpadam na https://ballarini.pl/blog - sporo bardzo fajnych, różnych przepisów, zdrowe, wegetariańskie, z mięsem, desery - mnóstwo. Na plus fakt, że jest to powiązane ze sklepem i w razie czego można kupić sobie różne akcesoria czy garnki Zwilling, BSF, Staub czy Ballarini.
Bartlomieja
Żeby dobrze poznać włoską kuchnię trzeba wybrać się do Włoch. Tak naprawdę nie kończy się ona na spaghetti i pizzy, ale ma sporo pysznych dań i stosunkowo lekkich. Poza tym włoskie desery są nieocenione.
rannata
Ale prawda jest taka, że w samych Włoszech, w zależności od regionu je się coś innego i inaczej się to przygotowuje.
Bartlomieja
Ale prawda jest taka, że w samych Włoszech, w zależności od regionu je się coś innego i inaczej się to przygotowuje.
Dokładnie tak. Dużo zależy od regionu. Będąc np. na północy nie miałam okazji skosztować wielu potraw, o których wiedziałam, że je się je w okolicach chociażby Neapolu. Nawet same pizzy dużo się różnią. Tak naprawdę, żeby zrobić dobre włoskie dania trzeba znać ich tajne receptury i mieć bardzo dobre składniki, których często w Polsce brakuje. Ja często gotuję różne pasty, ale jednak przewagę biorą proste dania i oczywiście kurczak. Jeśli ktoś też lubi to mięso to polecam kilka szybkich i ciekawych sposobów na jego przyrządzeni, które są w tym artykule http://www.kobiety.pl/fit/10-szybkich-sposobow-na-kurczaka
Trafiłam na niego kilka dni temu i póki co przetestowałam w cieście naleśnikowym i w sosie pomidorowym.
arek_ch
Uwielbiam kuchnię włoską, w szczególności pizzę. Mógłbym jeść ją na okrągło! Ostatnimi czasy, ze względu na nadmiar obowiązków w pracy, dość często zdarza mi się ją zamawiać. Zazwyczaj, korzystam z oferty pizzerii nocnej gdyż to jedyna pizzeria, która działa w godzinach, w których wszystkie inne lokale są pozamykane! Mało tego, często są organizowane w niej promocje.
LiliannaW
Uwielbiam. To prosta kuchnia, ale pyszna. Liczą sie świeze, dobrej jakosci skladniki, zioła. Uwiebiam risotto, ravioli, focaccia, tortellini itd. Nie sama pizza człowiek żyje!
grrd
Ja jestem fanką restauracji Milanovo na warszawskim Wilanowie, przepyszne jedzenie mają Zwłaszcza pizza jest palce lizać!
kimi1000
Oryginalne włoskie produkty i ręcznie wyrabiane ciasto na pizzę w seru Torunia? Tak, to mój pomysł na idealny lunch (oraz każdy inny posiłek ) w pizzerii Dominium. To takie sprawdzone miejsce, osobista klasyka jeśli chodzi o jedzenie na mieście, w którym jeszcze nigdy się nie zawiodłem. A byłem tam już z wielu okazji, od wyjścia służbowego, przez kolację z przyjaciółmi aż po randkę i naprawdę zawsze zastaję wysoki poziom i przepyszną kuchnię, razem tworzące idealnie miejsce na kulinarnej mapie Torunia.
drezq
Zgadzam się, do kompleksowej dekoracji ścian albo fragmentów ścian można wykorzystać płytki ręcznie formowane Vandersanden z Klinkierbud. Mają naprawdę różną i ciekawą kolorystykę, wzory lica itd.