Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki świeży kurczak około 1,60 kg, 50 ml oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól i pieprz Farsz: 20 dkg wątróbki drobiowej, 2 jajka, 4 łyżki tartej bułki, 3 łyżki masła, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, papryka czerwona
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie główne, obiad świąteczny
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 182

kurczak faszerowanyWykonanie:

Kurczaka dokładnie wyczyść, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, osusz go dokładnie. Odetnij szyjkę i zwisający tłuszcz, to samo zrób przy kuprze. Pozbądź się wszelkich tłustych elementów. Dzięki temu masz łatwiejszy dostęp do wnętrza kurczaka, które musi być czyste i suche. Czosnek przeciśnij przez praskę, zmieszaj
z łyżeczką soli i pieprzem, możesz dodać trochę oliwy, powstałą mieszanką natrzyj kurczaka od wewnątrz i odstaw w chłodne miejsce.
Wątróbki dokładnie oczyść z wszelkich błonek i śluzu, przepłucz je pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Wątróbkę rozdrobnij za pomocą maszynki do mięsa lub ewentualnie blendera. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka i połowę masła ubij na puch, na koniec ubijania dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj wszystko i teraz stopniowo dodawaj wątróbkę
i tartą bułkę, na koniec wymieszaj powstałą masę z pianą z białek i dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną papryki.
Kurczaka nafaszeruj przygotowanym pasztetem i nacięcia dokładnie zszyj grubą bawełnianą nicią. Warto również związać nogi ptaka, tak by kurczak nie pękł w czasie pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, brytfannę wstaw do piekarnika i kurczaka włóż do niej dopiero, gdy tłuszcz będzie nagrzany. Kurczaka z góry polej klarowanym masłem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 90 minut.

Uwaga
Kurczaka ułóż w brytfannie grzbietem do dołu, a w czasie pieczenia co kilkanaście minut podlewaj go wytrąconym sosem lub gorącą wodą.
Warto również umieścić w piekarniku naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała kurczaka.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: aussie-true-blue-recipes.com

Polecamy Ci również

Zobacz także