Kurczak faszerowany
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | świeży kurczak około 1,60 kg, 50 ml oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól i pieprz Farsz: 20 dkg wątróbki drobiowej, 2 jajka, 4 łyżki tartej bułki, 3 łyżki masła, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, papryka czerwona |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | danie główne, obiad świąteczny |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 182 |
Wykonanie:
Kurczaka dokładnie wyczyść, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, osusz go dokładnie. Odetnij szyjkę i zwisający tłuszcz, to samo zrób przy kuprze. Pozbądź się wszelkich tłustych elementów. Dzięki temu masz łatwiejszy dostęp do wnętrza kurczaka, które musi być czyste i suche. Czosnek przeciśnij przez praskę, zmieszaj
z łyżeczką soli i pieprzem, możesz dodać trochę oliwy, powstałą mieszanką natrzyj kurczaka od wewnątrz i odstaw w chłodne miejsce.
Wątróbki dokładnie oczyść z wszelkich błonek i śluzu, przepłucz je pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Wątróbkę rozdrobnij za pomocą maszynki do mięsa lub ewentualnie blendera. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka i połowę masła ubij na puch, na koniec ubijania dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj wszystko i teraz stopniowo dodawaj wątróbkę
i tartą bułkę, na koniec wymieszaj powstałą masę z pianą z białek i dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną papryki.
Kurczaka nafaszeruj przygotowanym pasztetem i nacięcia dokładnie zszyj grubą bawełnianą nicią. Warto również związać nogi ptaka, tak by kurczak nie pękł w czasie pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, brytfannę wstaw do piekarnika i kurczaka włóż do niej dopiero, gdy tłuszcz będzie nagrzany. Kurczaka z góry polej klarowanym masłem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 90 minut.
Uwaga
Kurczaka ułóż w brytfannie grzbietem do dołu, a w czasie pieczenia co kilkanaście minut podlewaj go wytrąconym sosem lub gorącą wodą.
Warto również umieścić w piekarniku naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała kurczaka.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: aussie-true-blue-recipes.com
Zobacz także