Kurczak meksykański w sosie czekoladowym

Kurczak meksykański w sosie czekoladowym

Składniki:

  • kurczak meksykański w sosie czekoladowym 1 opakowanie Knorr Fix Soczyste żeberka w coli;
  • 4-5 udek z kurczaka (bez kości);
  • 1 tabliczka czekolady 70% kakao;
  • 1 pęczek kolendry (ewentualnie pietruszki);
  • 1 szklanka coli;
  • 1 sztuka czerwonej papryczki chili;
  • 1 sztuka zielonej papryczki chili;
  • 5 łyżek ketchupu;
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry;
  • 1 łyżeczka kuminu;
  • 2 ząbki czosnku;

Sposób przyrządzania:

Fix Soczyste żeberka w coli Knorr wymieszaj ze szklanką wody i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj gorzką czekoladę i mieszaj do chwili, aż wszystko się rozpuści. Następnie wlej szklankę coli. Umyte udka z kurczaka pozbaw kości i usuń skórę tak, żeby zostało samo mięso. Czosnek wraz z ziarnami kolendry należy rozgnieść w moździerzu i wymieszać wraz z pokrojonymi papryczkami chili, kuminem i marynatą. Mięso wraz z marynatą wkładamy do rękawa, a następnie do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180-200ºC na około 40 minut. Kurczaka po meksykańsku w sosie czekoladowym możesz podawać z ryżem lub makaronem, polewając powstałym podczas pieczenia sosem i posypując świeżą kolendrą.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: przepisy.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także