Kurczak na butelce

Kurczak na butelce
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Kurczak świeży około 2 kg, butelka piwa, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka papryki ostrej, pół łyżeczki soli, pieprz, 50 ml oliwy
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie główne, danie dietetyczne, drób
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 185

kurczak w butelceWykonanie:

Kurczaka umyj i oczyść, również od wewnątrz, odetnij szyjkę i tłuszcz z kupra. Oliwę wymieszaj ze wszystkimi przyprawami i natrzyj powstałą mieszanką kurczaka, odstaw do lodówki, najlepiej na kilkanaście godzin.
Butelkę z piwem umyj dokładnie i usuń wszelkie naklejki. Połowę piwa odlej do szklanki, resztę zostaw w butelce. Kurczaka nadziej na butelkę, tak aby się na niej dobrze trzymał. Butelkę
z kurczakiem postaw w brytfance, albo na głębszej blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 120 minut w 180 stopniach, po 30 minutach zacznij podlewać kurczaka odlanym piwem. Rób to średnio co 15 minut.

Uwaga

Warto spróbować piwa smakowego, jednak jedyne nadające się to piwo cytrusowe, dzięki temu kurczak nabierze innego aromatu.
Piwo nie jest zbytnio wyczuwalne, także nie musimy obawiać się alkoholowej uczty. Jednak dzięki niemu mięso jest soczyste i delikatne. Dodatkowym plusem jest fakt, że cały tłuszcz spływa po butelce i dzięki temu kurczak ten jest daniem ubogim w tłuszcz.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: house-manager.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także