Kurczak na butelce
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Kurczak świeży około 2 kg, butelka piwa, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka papryki ostrej, pół łyżeczki soli, pieprz, 50 ml oliwy |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | danie główne, danie dietetyczne, drób |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 185 |
Wykonanie:
Kurczaka umyj i oczyść, również od wewnątrz, odetnij szyjkę i tłuszcz z kupra. Oliwę wymieszaj ze wszystkimi przyprawami i natrzyj powstałą mieszanką kurczaka, odstaw do lodówki, najlepiej na kilkanaście godzin.
Butelkę z piwem umyj dokładnie i usuń wszelkie naklejki. Połowę piwa odlej do szklanki, resztę zostaw w butelce. Kurczaka nadziej na butelkę, tak aby się na niej dobrze trzymał. Butelkę
z kurczakiem postaw w brytfance, albo na głębszej blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 120 minut w 180 stopniach, po 30 minutach zacznij podlewać kurczaka odlanym piwem. Rób to średnio co 15 minut.
Uwaga
Warto spróbować piwa smakowego, jednak jedyne nadające się to piwo cytrusowe, dzięki temu kurczak nabierze innego aromatu.
Piwo nie jest zbytnio wyczuwalne, także nie musimy obawiać się alkoholowej uczty. Jednak dzięki niemu mięso jest soczyste i delikatne. Dodatkowym plusem jest fakt, że cały tłuszcz spływa po butelce i dzięki temu kurczak ten jest daniem ubogim w tłuszcz.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: house-manager.blogspot.com
Zobacz także