Kurczak pieczony
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Kurczak około 1,7 kg, 2 cytryny, główka czosnku, sól, pieprz, 50 ml oliwy z oliwek, papryka czerwona sproszkowana, po łyżeczce tymianku i rozmarynu, opcjonalnie warto dodać trawę cytrynową. Pół kilograma niewielkich młodych ziemniaków |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | danie główne, danie dietetyczne, kolacja, obiad, kurczak |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 190 |
Wykonanie:
Kurczaka pozostaw w całości, dokładnie go umyj i wyczyść, przede wszystkim w środku by nie zostały żadne podroby czy wnętrzności. Z jednej cytryny wyciśnij sok, pozbądź się pestek, dodaj do niego oliwę i pół główki przeciśniętego przez praskę czosnku. W moździerzu rozetrzyj zioła i dodaj do płynu, dodaj sól, pieprz i paprykę, wymieszaj wszystko dokładnie. Pozostały czosnek rozgnieć delikatnie dłonią lub nożem, cytrynę wyszoruj i pokrój w ćwiartki lub ósemki. Powstałym sosem wysmaruj całego kurczaka, zarówno na zewnątrz, jak i w środku, jeśli marynaty jest za mało, dodaj do niej oliwę. Do środka włóż czosnek i cebulę, zepnij wszystko igłą do zrazów. Piecz przez minimum 90 minut w brytfannie.
Po około 45 minutach podlej kurczaka wytrąconym sosem, dodaj wyszorowane ziemniaczki, oprósz je solą i tymiankiem i zapiekaj jeszcze przez 45 minut.
Uwaga
Aby piersi z kurczaka były dobrze przepieczone i aromatyczne warto je delikatnie naciąć tuż przy skórze i umieścić tam dodatkową porcję marynaty.
Tak przygotowany kurczak może się marynować w lodówce przez wiele godzin, im dłużej pozwolimy mu leżakować tym bardziej intensywny smak przybierze.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: steamykitchen.com
Zobacz także