Kurczak po chińsku
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 40 dkg filetów z kurczaka, opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej, 6 łyżek sosu sojowego, 4 łyżki oleju arachidowego, 2 ząbki czosnku, łyżeczka papryczki chilli, sól, pieprz, 2 łyżki mąki pszennej, makaron ryżowy |
Kuchnia | chińska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie główne, makaron, danie orientalne |
Metoda gotowania | smażenie, gotowanie |
Ilość kalorii | 358 |
Wykonanie:
Filety z kurczaka pokrój w cienkie paseczki i obficie przypraw solą, pieprzem i chilli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zalej sosem sojowym i olejem arachidowym, wymieszaj i odstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny. Mięso wraz z marynatą wrzuć na rozgrzaną głęboką patelnię lub do woka i usmaż dość mocno. Na koniec dodaj mieszankę warzyw, przesmaż wszystko razem i podlej szklanką wody, następnie duś do miękkości warzyw. Z mąki i wody zrób zaklepkę, dodaj do potrawy i mieszając zrób sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie imbirem lub inną ostrą przyprawą. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszaj z kurczakiem z warzywami. Przesmaż przez parę minut.

kurczak po chińsku, kurczak po chińsku z warzywami, kurczak po chińsku przepis, kurczak po chińsku z makaronem
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: homecookinginmontana.blogspot.com
Zobacz także