Kurczak po chińsku

0
Kurczak po chińsku
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 40 dkg filetów z kurczaka, opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej, 6 łyżek sosu sojowego, 4 łyżki oleju arachidowego, 2 ząbki czosnku, łyżeczka papryczki chilli, sól, pieprz, 2 łyżki mąki pszennej, makaron ryżowy
Kuchnia chińska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, makaron, danie orientalne
Metoda gotowania smażenie, gotowanie
Ilość kalorii 358

kurczak po chińskuWykonanie:

Filety z kurczaka pokrój w cienkie paseczki i obficie przypraw solą, pieprzem i chilli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zalej sosem sojowym i olejem arachidowym, wymieszaj i odstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny. Mięso wraz z marynatą wrzuć na rozgrzaną głęboką patelnię lub do woka i usmaż dość mocno. Na koniec dodaj mieszankę warzyw, przesmaż wszystko razem i podlej szklanką wody, następnie duś do miękkości warzyw. Z mąki i wody zrób zaklepkę, dodaj do potrawy i mieszając zrób sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie imbirem lub inną ostrą przyprawą. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszaj z kurczakiem z warzywami. Przesmaż przez parę minut.

Oceń artykuł
3,40 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: homecookinginmontana.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także