Kurczak w cieście

Kurczak w cieście
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 podwójne filety z kurczaka, 2 plastry ciasta francuskiego, papryka czerwona, 10 dkg pieczarek, cebula, 50 gram sera, sól, pieprz, słodka papryka, oregano, białko jaja kurzego
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, drób, obiad
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 430

kurczak w cieścieWykonanie:

Filety z kurczaka oczyść
z błonek i tłuszczu i przygotuj
z nich 4 płaty mięsa, rozbij je delikatnie i oprósz solą, pieprzem i papryką – odstaw do lodówki.
Pieczarki oczyść, pokrój
w cienkie paseczki. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu, dodaj pieczarki i przesmaż całość do czasu, aż odparuje woda. Paprykę wyczyść z gniazda nasiennego, pokrój w paseczki. Ser zetrzyj na tarce. Ciasto francuskie podziel na dwie części, każdą z nich (łącznie 4 kawałki) potnij z każdej strony „w jodełkę”. Na środku musi zostać ciasto w całości, boki przetnij na paski szerokości około 15 milimetrów. Na środek ciasta nałóż mięso z kurczaka, przykryj je pieczarkami, na nie nałóż kilka plasterków papryki i ser, oprósz wszystko oregano i zakładaj poprzecinane kawałki ciasta na siebie. Tak by utworzył się wzór „jodełki”. Tak przygotowane porcje włóż na 15 minut do lodówki lub zamrażalnika, w tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem ciasta do pieca, posmaruj wierzch białkiem, piecz w 200 stopniach przez około 30 minut.

Podanie:

Do tego dania nie potrzeba już ziemniaków czy kaszy lub makaronu. Wystarczy dodać sałatkę ze świeżych warzyw i mamy bardzo proste, a jednocześnie efektowne danie.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: passionateaboutbaking.com

Polecamy Ci również

Zobacz także