Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem

0
Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem

Składniki:

  • kurczak w cieście francuskim2 piersi z kurczaka,
  • paczka ciasta francuskiego,
  • szpinak mrożony (około 1/4 paczki),
  • 200 g pieczarek,
  • ser żółty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy (sól, pieprz ziołowy, papryka ostra, gyros),
  • oliwa,
  • 1 brokuł.

Sos:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz,
  • koperek.

Sposób przyrządzania:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić każdą z nich na pół, przyprawić wedle uznania np.: solą, pieprzem ziołowym, papryką ostrą i przyprawą gyros.
Szpinak rozmrozić na patelni z dodatkiem oliwy, dodać posiekany czosnek, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Poddusić.
Pieczarki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na niej przesmażyć pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto francuskie podzielić na 4 części. Na każdym kawałku ułożyć połówkę piersi z kurczaka, na nią odpowiednio pieczarki lub szpinak, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Boki każdego kawałka ciasta ponacinać w paseczki, owijać pierś naprzemiennie raz z jednej, raz z drugiej strony.
Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 40 minut.

Brokuła umyć, osuszyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie około 5-7 minut. Można również gotować w wywarze z kostki rosołowej.

Sos: Czosnek posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, koperek. Wymieszać. Wstawić przed podaniem do lodówki na około 30 minut.

Całość można udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!

 

Przepis nadesłany przez Dominikę Stępień do konkursu "Potrawy walentynkowe"

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Dominika Stępień

Polecamy Ci również

Zobacz także