Kurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach

Składniki:  

  • kurczak w pomarańczach3 piersi z kurczaka,
  • 3 pomarańcze,
  • 100 ml śmietany,
  •  sól,
  •  pieprz,
  •  gałka muszkatołowa,
  •  rozmaryn,
  •  masło.

Sposób przyrządzania:

Filety myjemy, po czym kroimy w kosteczkę. Solimy i pieprzymy. Jedną pomarańczę obieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok. Mięso mieszamy z wyciśniętym sokiem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Miąższ z pozostałych pomarańczy oddzielamy od błonek. Na patelni na niewielkim ogniu topimy masło. Kawałki piersi kurczaka odsączamy z soku i obsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa kawałki pomarańczy. Sok również. Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej i trochę rozmarynu (pamiętajcie by nie przesadzić z ilością rozmarynu, bo potrawa stanie się zbyt gorzka). Dusimy potrawę pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie już miękkie, dolewamy śmietanę. Dusimy jeszcze około 10-15 minut bez przykrycia mieszając od czasu do czasu.

Oceń artykuł
3,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Przejs

Polecamy Ci również

Zobacz także