Kurczak w sosie z curry

Składniki:
1 filet z kurczaka,
- pół małej cebuli pokrojonej w kostkę,
- łyżka curry,
- pół łyżki chili,
- 2 szczypty rozmarynu,
- pół łyżki mąki ziemniaczanej,
- kilka łyżek śmietany,
- sezonowa sałata lub zakupiona w zimie mieszanka sałat,
- oliwa z oliwek,
ocet winny,
- sól morska,
- kiełki, może być rzeżucha,
- chlebek indyjski/ względnie może to być ryż, makaron, kuskus lub ziemniaki.
Sposób przyrządzania:
Pokrojone w kostkę mięso podsmażamy na oliwie z oliwek wraz z cebulką. Po wstępnym usmażeniu dodajemy curry, rozmaryn i chili. Kiedy wszystko się usmaży podlewamy wodą, dusimy kilka chwil, do zagęszczenia dodajemy po trochę mąki ziemniaczanej (co zagęści sos), na koniec dodajemy śmietanę w ilości jaką lubimy. Mięso jest gotowe. Sałatę mocno skrapiamy oliwą z oliwek oraz octem winnym i posypujemy solą morską. Chlebek indyjski skrapiamy delikatnie wodą i dodajemy na powierzchnię kilka kropel oliwy z oliwek, podgrzewamy przez 3-5 min w nagrzanym piekarniku lub na grillu. Wszystko razem podajemy na talerzu.

obiad, kurczak przepisy, dania z kurczaka, obiad przepisy, obiad przepisy kulinarne, dania z kurczakiem, co na obiad, dania mięsne, kurczak curry
Autor: Anna Golonka
Zobacz także