Kurczak w sosie ze świeżych pomidorów malinowych

Składniki:
- 2 pojedyńcze piersi z kurczaka,
- 5 dużych pomidorów malinowych,
- 1 ugotowana pietruszka (korzeń),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- tymianek,
- sok z 2 pomarańczy,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- łyżeczka cukru,
- 1 cebula szalotka,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól morska,
- ząbek czosnku,
- 1/3 kieliszka różowego wina – jak najjaśniejszego,
- 4 łyżki serka mascarpone,
- paczka makaronu pene.
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć gorącą wodą, ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę, pietruszkę i czosnek posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę po czym wsypać cukier i dodać przygotowane wcześniej warzywa. Podgrzać, dodając w międzyczasie tymianek, sól, ocet balsamiczny i pieprz. Gotować około 20 minut, następnie zamiksować blenderem na gładki sos. Rozcieńczyć wodą lub bulionem. Na końcu dolać różowe wino i sok z pomarańczy. Ponownie zagrzać i dorzucić umyte, oczyszczone i pokrojone w paski piersi kurczaka. Gotować przez kolejne 30 - 40 minut. Sos musi zgęstnieć, a kurczak być ugotowany i soczysty. Pod koniec gotowania zabielić sos serkiem mascarpone. Podawać z makaronem pene i sporą ilością kolendry i mięty.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Cecylia Owczarek

Autor: Cecylia Owczarek
Zobacz także