Kurczak z ciecierzycą i curry

0
Kurczak z ciecierzycą i curry

Składniki:

  • kurczak z ciecierzycą i curry2 filety z piersi kurczaka,
  • 25 dag ciecierzycy,
  • pół szklanki mleczka kokosowego,
  • 1,5 łyżki curry,
  • 2 papryki,
  • 1 ostra papryka chilli,
  • 1 cebula,
  • 4 cm kłącza imbiru,
  • 2 łyżki oleju,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • ryż.

Sposób przyrządzania:

Ciecierzycę należy opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić i zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości i odsączyć. Kurczaka kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny, następnie posypujemy solą, pieprzem i curry - najlepiej będzie smakowało jeśli przygotowany w ten sposób kurczak spędzi przynajmniej pół godziny w lodówce by nasiąknąć aromatem curry.  Papryki i chili oczyszczamy z nasion - paprykę kroimy w niewielkie plastry, natomiast chili drobniutko siekamy. Podobnie jest z cebulą i czosnkiem, które należy obrać i posiekać. Imbir ścieramy na tarce. Następnym krokiem jest rozgrzanie oleju na głębokiej patelni. Wkładamy cebulę, czosnek i przyprawionego wcześniej kurczaka. Smażymy do momentu, gdy kurczak z wszystkich stron się zarumieni. Posypujemy imbirem cały czas mieszając. Następnie dodajemy zwykłą paprykę, chili oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i przykrywamy. Potrawę gotujemy przez około 20 minut. Całość należy podawać z ugotowanym ryżem.

Oceń artykuł
3,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Anna Wrzesińska

Polecamy Ci również

Zobacz także