Kurczak z ryżem w sosie curry

Składniki:
160 gram ryżu basmati,
- 300 gram piersi kurczaka,
- 6 gotowanych krewetek królewskich,
- 1 mała biała cebulka lub ½ dużej,
- 300 ml. śmietany słodkiej,
- curry,
- sól.
Sposób przyrządzania:
Pierś kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Następnie obsmażamy na gorącym oleju. Wówczas na powierzchni mięsa ścina się białko i powstaje skórka, która chroni mięso przed utratą większej ilości soków, a także przed nadmiernym nasiąkaniem tłuszczu. W trakcie smażenia posolić. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na patelni (posolić). Połączyć z kurczakiem i zalać niewielką ilością gorącej wody (by ledwie pokrywała mięso) Dodać curry. Gotować około 15 minut. Dolać śmietanę i jeszcze curry (według gustu). Gotować ciągle mieszając jeszcze około 15 minut. Odstawić z ognia i sprawdzić konsystencje. Jeśli jest jeszcze za rzadka, gotować aż zgęstnieje. Podawać z ugotowanym ryżem i podgrzanymi krewetkami.

obiad, kurczak przepisy, dania z kurczaka, obiad przepisy, obiad przepisy kulinarne, dania z kurczakiem, co na obiad, dania mięsne, kurczak curry
Autor: joasia1
Zobacz także