Kurczak z warzywami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | kurczak świeży około 1,8 kg, 4 ziemniaki, cukinia, 15 dkg pieczarek, cebula, kilkanaście pomidorków koktajlowych, cebula, dwa ząbki czosnku, papryka czerwona i żółta, cytryna, świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek itp., sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | danie główne, obiad, drób, danie dietetyczne |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 225 |
Wykonanie:
Kurczaka oczyść, odetnij szyjkę i tłuszcz z kupra. Natrzyj go solą i pieprzem. Warzywa pokrój w porcje „na jeden kęs”. Z oliwy, posiekanych ziół i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj marynatę. Duże naczynie do zapiekania wysmaruj odrobiną oliwy, na środku połóż kurczaka, resztę miejsca uzupełnij warzywami. Kurczaka i warzywa polej marynatą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez minimum 90 minut – w zależności od wielkości kurczaka.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: foodnetwork.com
Zobacz także