Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kurczak świeży około 1,8 kg, 4 ziemniaki, cukinia, 15 dkg pieczarek, cebula, kilkanaście pomidorków koktajlowych, cebula, dwa ząbki czosnku, papryka czerwona i żółta, cytryna, świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek itp., sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie główne, obiad, drób, danie dietetyczne
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 225

kurczak z warzywamiWykonanie:

Kurczaka oczyść, odetnij szyjkę i tłuszcz z kupra. Natrzyj go solą i pieprzem. Warzywa pokrój w porcje „na jeden kęs”. Z oliwy, posiekanych ziół i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj marynatę. Duże naczynie do zapiekania wysmaruj odrobiną oliwy, na środku połóż kurczaka, resztę miejsca uzupełnij warzywami. Kurczaka i warzywa polej marynatą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez minimum 90 minut – w zależności od wielkości kurczaka.

Oceń artykuł
3,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: foodnetwork.com

Polecamy Ci również

Zobacz także