Kurki w sosie śmietanowym

kurki w sosie śmietanowymSkładniki:
Trzy pudełeczka kurek (około 50 dag)
Trzy łyżki masła
Trzy płaskie łyżki mąki
¾ szklanki mleka
Natka pietruszki
Sól i pieprz

Sposób przyrządzania:
Kurki dokładnie myjemy i suszymy (nie należy kroić). Masło topimy na głębokiej patelni, dodajemy kurki, trochę soli i pieprzu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż grzyby zmiękną, tj. około 30 minut. W czasie duszenia kurki bardzo się skurczą. W niecałej szklance mleka rozrabiamy mąkę i kiedy uznamy, że kurki są już miękkie zdejmujemy pokrywkę i dodajemy mąkę rozrobioną w mleku. Cały czas mieszając, czekamy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki (ilość według uznania), sól i pieprz do smaku. Mleko można zastąpić śmietaną. Wtedy pół kubka półlitrowej śmietany zalewamy wodą i rozrabiamy z dwiema łyżkami mąki.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Anna Sobolewska

Data publikacji: 15.07.2009

Polecamy Ci również

Zobacz także