Kurki z ziołami, pomidorami i marynowanym tuńczykiem

Kurki z ziołami, pomidorami i marynowanym tuńczykiem

 

Składniki dla 4 osób:

  • kurki z ziołami i tuńczykiem4 x 80 g filetu z tuńczyka bez skóry

Marynata:

  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek
  • 600 g kurek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • 12 pokrojonych na cząstki pomidorków cherry
  • 50 g masła ziołowego
  • Kilka gałązek świeżego kopru
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Sól, cukier, grubo mielony czarny pieprz do smaku
  • Mix kolorowych sałat


Przyrządzanie:
Umyte polędwiczki z tuńczyka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty, a następnie obsmażyć z każdej ze stron i odstawić w ciepłe miejsce. Kurki dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Grzyby podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać cebulę i czosnek, podlać białym winem i smażyć 3 minuty. Pod koniec smażenia dodać pomidorki cherry, masło ziołowe, posiekany koper i świeży tymianek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tak przygotowane kurki podawać z kolorowymi sałatami i pokrojonymi w plastry soczystymi polędwiczkami z tuńczyka.

Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Prymat

Polecamy Ci również

Zobacz także