Kuskus na sypko

Kuskus na sypko
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 20 dkg kaszy kuskus, 2 szklanki wody, sól, dwie łyżki oliwy, łyżka masła
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria dodatek
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 358

Wykonanie:

kuskusKaszę przelej na sitku zimną wodą, wrzuć do garnka. Dodaj wody w proporcjach 1:1, czyli wody objętościowo ma być tyle samo co kaszy. Dodaj dwie łyżki oliwy oraz sól. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, gdy kuskus wchłonie całą wodę przykryj garnek pokrywką i wyłącz kuchenkę. Po około 5 minutach dodajemy do kaszy masło, mieszamy i przez około 2 minuty gotujemy na małym ogniu – cały czas mieszając.

Podanie:

Do kaszy można dodać również inne przyprawy oprócz soli. Robimy to na etapie gotowania. Dodając trochę curry czy kurkumy kasza uzyska nie tylko inny aromat, ale również bardziej żółty kolor. Natomiast po dodaniu papryki czerwonej czy pieprzu cayenne będzie czerwona, ale i ostra.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także