Kuskus na sypko
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 20 dkg kaszy kuskus, 2 szklanki wody, sól, dwie łyżki oliwy, łyżka masła |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | dodatek |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 358 |
Wykonanie:
Kaszę przelej na sitku zimną wodą, wrzuć do garnka. Dodaj wody w proporcjach 1:1, czyli wody objętościowo ma być tyle samo co kaszy. Dodaj dwie łyżki oliwy oraz sól. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, gdy kuskus wchłonie całą wodę przykryj garnek pokrywką i wyłącz kuchenkę. Po około 5 minutach dodajemy do kaszy masło, mieszamy i przez około 2 minuty gotujemy na małym ogniu – cały czas mieszając.
Podanie:
Do kaszy można dodać również inne przyprawy oprócz soli. Robimy to na etapie gotowania. Dodając trochę curry czy kurkumy kasza uzyska nie tylko inny aromat, ale również bardziej żółty kolor. Natomiast po dodaniu papryki czerwonej czy pieprzu cayenne będzie czerwona, ale i ostra.

kuskus, kuskus na sypko, jak przyrządzić kuskus, jak gotować kuskus, kuskus przepis, kuskus przepisy
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Wikipedia
Zobacz także