Kutia
Składniki:
- 1 szklanka maku,
- 1 szklanka łuskanej pszenicy,
- ½ szklanki miodu (płynnego),
- 50 g rodzynek,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g fig,
- 50 g migdałów,
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczy,
- ½ kieliszka rumu.
Sposób przyrządzania:
Zaczynamy od umycia pszenicy, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka. Po ugotowaniu pszenicę należy opłukać z powstałej w trakcie gotowania mąki. Mak przygotowujemy poprzez umycie go na sicie i sparzenie gorącą wodą. Następnie zalewamy małą ilością wody, wymieszaną pół na pół z mlekiem. Gotujemy do momentu, aż ziarenka będą "rozmazywać" się w palcach. Następnie osączamy i mielimy dwa razy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odcedzamy, resztę bakalii drobno siekamy. Mak łączymy z miodem z bakaliami i skórką pomarańczową. Następnie dodajemy pszenicę, rum i całość mieszamy. Potrawę podajemy schłodzoną.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: blog.friendseat.com
Zobacz także