Kutia

Kutia

kutiaSkładniki:

  • 1 szklanka maku,
  • 1 szklanka łuskanej pszenicy,
  • ½ szklanki miodu (płynnego),
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g fig,
  • 50 g migdałów,
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczy,
  • ½ kieliszka rumu.

Sposób przyrządzania:

Zaczynamy od umycia pszenicy, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka. Po ugotowaniu pszenicę należy opłukać z powstałej w trakcie gotowania mąki. Mak przygotowujemy poprzez umycie go na sicie i sparzenie gorącą wodą. Następnie zalewamy małą ilością wody, wymieszaną pół na pół z mlekiem. Gotujemy do momentu, aż ziarenka będą "rozmazywać" się w palcach. Następnie osączamy i mielimy dwa razy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odcedzamy, resztę bakalii drobno siekamy. Mak łączymy z miodem z bakaliami i skórką pomarańczową. Następnie dodajemy pszenicę, rum i całość mieszamy. Potrawę podajemy schłodzoną.

Oceń artykuł
3,38 / 8 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: blog.friendseat.com

Polecamy Ci również

Zobacz także