Kwas chlebowy

Kwas chlebowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Składniki 75 dkg czerstwego razowego chleba, 5 litrów wody, 3 dkg drożdży, 15 dkg cukru
Kuchnia polska, ukraińska, rosyjska
Wielkość przygotowywanej potrawy 5 litrów
Kategoria napój
Ilość kalorii 30

kwas chlebowyWykonanie:

Chleb pokrój w drobne kawałki i wysusz, najlepiej w piekarniku nagrzanym do około 75 stopni. Tak wysuszony chleb umieść w kamiennym garnku i zalej 3 litrami wrzątku, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach przecedź płyn przez gazę. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj pozostałe dwa litry ciepłej (30-35 stopni) wody, wymieszaj i dodaj do reszty płynu. Przykryj całość gazą i odstaw na przynajmniej dobę do fermentowania. Kiedy pojawi się delikatna pianka wiadomo, że kwas jest dobry. Powstały płyn możesz ponownie przecedzić przez gazę. Rozlej go do słoików z zakrętką, do około 80% ich wysokości i odstaw w chłodne miejsce. Kwas jest gotowy do spożycia po kolejnych 3 dniach.

Ważne
Optymalna temperatura, w której przygotowuje się kwas chlebowy to 30 stopni. Natomiast temperatura przechowywania nie może być wyższa niż 15, ani niższa niż 5.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Goku122, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także