Kwaśnica
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 75 dkg kapusty kiszonej, 5 dkg grzybów leśnych suszonych, 4 ziemniaki, 2 cebule, 2 litry wody, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka masła, przyprawy: sól, pieprz, cząber, jałowiec, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy |
Kuchnia | polska, góralska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | zupa, danie wigilijne, danie dietetyczne, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 55 |
Wykonanie:
Kapustę poszatkuj na niewielkie kawałki i zalej litrem wody, dodaj wszelkie przyprawy. Grzyby zalej pozostałym litrem wody, namocz, a następnie zagotuj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę, obgotuj przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. Kiedy kapusta będzie już miękka, dokładnie odciśnij wodę. Po prostu wyciśnij z niej jak najwięcej soku. Powstały wywar z kapusty przelej do garnka. Następnie odcedź grzyby, również je wyciskając. Połącz oba wywary, dodaj do niego obgotowane ziemniaki i gotuj pomału na wolnym ogniu. Z kapusty odłóż niewielką część i dodaj do wywaru z ziemniakami. Z grzybów wybierz kilka sztuk, pokrój je w paseczki i również doda do zupy. Cebulę posiekaj drobno, zeszklij ją na maśle, na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i dodaj mąkę, Zrób z tego klasyczną zasmażkę, rozprowadź mąkę tak by nie było klusek, następnie dodaj chochelką trochę zupy, zahartuj całość i dodaj do zupy.
Podanie:
Jest to wigilijna wersja zupy, czyli postna czy też bezmięsna. W innym przypadku dodajemy do niej mięso, najlepiej baraninę lub żeberka.
Pozostałości po gotowaniu kwaśnicy można spokojnie wykorzystać. W okresie świątecznym można je dołożyć do bigosu, lub wykorzystać na farsz do pierogów, krokietów czy łazanek. Natomiast w innych okolicznościach polecam zrobić pierogi drożdżowe i podawać je do zupy.

przepis na zupę, kwaśnica, kwaśnica po góralsku, kwaśnica przepis, kwaśnica zupa, kwaśnica zupa góralska
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Mariuszjbie, Wikipedia
Zobacz także