Kwaśnica

Kwaśnica
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 75 dkg kapusty kiszonej, 5 dkg grzybów leśnych suszonych, 4 ziemniaki, 2 cebule, 2 litry wody, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka masła, przyprawy: sól, pieprz, cząber, jałowiec, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy
Kuchnia polska, góralska
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria zupa, danie wigilijne, danie dietetyczne, danie wegetariańskie
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 55

kwaśnicaWykonanie:

Kapustę poszatkuj na niewielkie kawałki i zalej litrem wody, dodaj wszelkie przyprawy. Grzyby zalej pozostałym litrem wody, namocz, a następnie zagotuj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę, obgotuj przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. Kiedy kapusta będzie już miękka, dokładnie odciśnij wodę. Po prostu wyciśnij z niej jak najwięcej soku. Powstały wywar z kapusty przelej do garnka. Następnie odcedź grzyby, również je wyciskając. Połącz oba wywary, dodaj do niego obgotowane ziemniaki i gotuj pomału na wolnym ogniu. Z kapusty odłóż niewielką część i dodaj do wywaru z ziemniakami. Z grzybów wybierz kilka sztuk, pokrój je w paseczki i również doda do zupy. Cebulę posiekaj drobno, zeszklij ją na maśle, na końcu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i dodaj mąkę, Zrób z tego klasyczną zasmażkę, rozprowadź mąkę tak by nie było klusek, następnie dodaj chochelką trochę zupy, zahartuj całość i dodaj do zupy.

Podanie:

Jest to wigilijna wersja zupy, czyli postna czy też bezmięsna. W innym przypadku dodajemy do niej mięso, najlepiej baraninę lub żeberka.
Pozostałości po gotowaniu kwaśnicy można spokojnie wykorzystać. W okresie świątecznym można je dołożyć do bigosu, lub wykorzystać na farsz do pierogów, krokietów czy łazanek. Natomiast w innych okolicznościach polecam zrobić pierogi drożdżowe i podawać je do zupy.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Mariuszjbie, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także