Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

0
kwiaty cukinii faszerowane ricottą

Składniki:

  • 14-15 kwiatów cukinii,
  • 250 g ricotty,
  • 8 dużych suszonych pomidorów z oleju,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 mała cebula,
  • sól ziołowa do smaku,
  • 150 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 4-5 łyżek mąki,
  • szczypta soli morskiej,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • do podania: roszponka, pomidorki cherry, kwiaty nasturcji.

kwiaty cukinii faszerowane ricottą

 

Sposób przygotowania:
Suszone pomidory i cebulę pokroić. Ricottę przełożyć do miski, dodać pomidory, cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawić solą ziołową.
Z kwiatów cukinii usunąć pręciki i nafaszerować je nadzieniem z ricotty. Przygotować ciasto: wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Uszykowane wcześniej kwiaty zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać na roszponce z dodatkiem pomidorków cherry i kwiatów nasturcji.

 

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Monika Piekarska

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Piekarska

Polecamy Ci również

Zobacz także