Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

Składniki:
- 14-15 kwiatów cukinii,
- 250 g ricotty,
- 8 dużych suszonych pomidorów z oleju,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 mała cebula,
- sól ziołowa do smaku,
- 150 ml mleka,
- 1 jajko,
- 4-5 łyżek mąki,
- szczypta soli morskiej,
- olej do głębokiego smażenia,
- do podania: roszponka, pomidorki cherry, kwiaty nasturcji.
Sposób przygotowania:
Suszone pomidory i cebulę pokroić. Ricottę przełożyć do miski, dodać pomidory, cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawić solą ziołową.
Z kwiatów cukinii usunąć pręciki i nafaszerować je nadzieniem z ricotty. Przygotować ciasto: wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Uszykowane wcześniej kwiaty zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać na roszponce z dodatkiem pomidorków cherry i kwiatów nasturcji.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Monika Piekarska

przepis na cukinię, przepis na obiad, ricotta przepis, cukinia przepis, przepis na ricottę
Autor: Monika Piekarska
Zobacz także