Lasagne
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 9 płatów makaronu lasagne, pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 średnie cebule, pomidory w puszcze, 2 ząbki czosnku, 50 gram masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, 25 dkg sera mozzarella, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia, oregano, ostra papryka |
Kuchnia | włoska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | Lasagne 25 cm x 33 cm |
Kategoria | danie główne, danie obiadowe, kolacja, zapiekanka |
Metoda gotowania | smażenie, pieczenie |
Ilość kalorii | 400 |
Wykonanie:
Cebulę pokrój w kosteczkę, zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu, dodaj rozdrobnione mięso, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż, dodaj pomidory w puszcze i odrobinę wody, dodaj ostrą paprykę, bazylię i oregano, wymieszaj wszystko dokładnie i podduś. Sos musi być luźny. W rondlu zrób sos beszamelowy: rozpuść masło stopniowo dodając mąki, gdy osiągnie gładką konsystencję dolej mleko i gotuj ciągle mieszając, aż osiągnie stan gęstego sosu, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
W formie do zapiekania ułóż 3 płaty makaronu do lasagne na to nałóż porcję mięsa, sos i posyp go serem, na to kolejna porcja: makaron, mięso, sos ser, makaron, mięso, sos ser. Tak włóż do piekarnika i zapiekaj około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175ºC
Podanie:
Lasagne jest daniem włoskim, modyfikowanym na potrzeby regionalne. Doskonale smakuje w takim połączeniu, jednak można dodać do niej rozmaite dodatki. Makaronu nie trzeba gotować przez ułożeniem w formie, jednak w tym przypadku sosu powinno być sporo, aby makaron wchłonął jego nadmiar.

kuchnia włoska, sos beszamelowy, sos beszamelowy lasagne, lasagne, lasagne przepis, lasagne bolognese
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: jules, Wikipedia
Zobacz także