Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 12 płatów makaronu do lasagne, 1,25 kg szpinaku, 35 dkg sera typu feta, 2 cebule, 6 ząbków czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, łyżka masła, 50 gram ostrego żółtego sera Sos beszamelowy: 10 dkg masła, 2,5 łyżki mąki, 200 ml mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Kuchnia włoska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie główne, danie wegetariańskie
Metoda gotowania duszenie, pieczenie
Ilość kalorii 486

lasagne ze szpinakiemWykonanie:

Na łyżce masła zeszklij cebulę pokrojoną w drobne piórka, kiedy będzie już złota dodaj do niej oczyszczony szpinak. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej, wymieszaj wszystko dokładnie i duś tak długo, aż szpinak nie zmniejszy swojej objętości i zmieni koloru. Dodaj pokruszony ser i mieszając doprowadź do jego rozpuszczenia.
Płaty makaronu lekko obgotuj, tak by nie były miękkie, ale nie mogą być też surowe.
W rondelku przygotuj sos, w tym celu rozpuść masło, kiedy będzie płynne zdejmij rondelek z ognia i wrzuć mąkę. Szybko ją wymieszaj z masłem by nie zrobiły się kluski, następnie już nad ogniem mieszaj masę tak długo, aż lekko zbrązowieje. Do takiej masy dolej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Konsystencja sosu powinna przypominać dość gęstą, lecz nadal płynną śmietanę, pilnuj by sos nie był zbyt gęsty, w razie potrzeby dodaj mleko.
W natłuszczonej formie układaj na przemian płaty makaronu, na nie porcję szpinaku i odrobinę sosu. W zależności od wielkości formy będą to 4 lub 6 warstw. Resztę sosu wylej na wierzch lasagne i obsyp obficie startym ostrym serem.
Lasagne piecz w temperaturze 160 stopni przez 30 minut, następnie zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz przez 5 minut.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: ccrecipe.com

Polecamy Ci również

Zobacz także