Łazanki
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 40 dkg mąki pszennej, 2 jajka + 1 żółtko, szczypta soli, pół szklanki wody |
Kuchnia | uniwersalna, włoska, polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 5 porcji |
Kategoria | makaron |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 300 |
Wykonanie:
Przesiej mąkę, dodaj do niej sól i jajka i połowę wody. Zagnieć z tego ciasto, w miarę potrzeby możesz dodać resztę wody. Ciasto musi być elastyczne i bez grudek, wyrabianie zajmie przynajmniej kwadrans. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj mocno na cienkie płaty, pozostaw do wyschnięcia. Pokrój w romby dowolnej wielkości, najlepsze będą takie 2cm x 2cm, gotuj w osolonej wodzie jak klasyczny makaron.
Podanie:
Łazanki można są bazą do innych potraw, można je wykorzystać w dowolny sposób, jednak klasycznie podaje się je z zasmażaną kapustą kiszoną.
Pamiętaj, żeby nie gotować łazanek czy innego domowego makaronu tak długo jak suchy przemysłowy. To ciasto wystarczy gotować 2-3 minuty.

łazanki, łazanki makaron, łazanki przepis, ugotować łazanki, łazanki kalorie, dobre łazanki, makaron łazanki przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: ilewazy.pl
Zobacz także