Łazanki

Łazanki
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 40 dkg mąki pszennej, 2 jajka + 1 żółtko, szczypta soli, pół szklanki wody
Kuchnia uniwersalna, włoska, polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 5 porcji
Kategoria makaron
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 300

łazankiWykonanie:

Przesiej mąkę, dodaj do niej sól i jajka i połowę wody. Zagnieć z tego ciasto, w miarę potrzeby możesz dodać resztę wody. Ciasto musi być elastyczne i bez grudek, wyrabianie zajmie przynajmniej kwadrans. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj mocno na cienkie płaty, pozostaw do wyschnięcia. Pokrój w romby dowolnej wielkości, najlepsze będą takie  2cm x 2cm, gotuj w osolonej wodzie jak klasyczny makaron.

Podanie:

Łazanki można są bazą do innych potraw, można je wykorzystać w dowolny sposób, jednak klasycznie podaje się je z zasmażaną kapustą kiszoną.
Pamiętaj, żeby nie gotować łazanek czy innego domowego makaronu tak długo jak suchy przemysłowy. To ciasto wystarczy gotować 2-3 minuty.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: ilewazy.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także