Łazanki z makiem

0
Łazanki z makiem

Składniki:

  • łazanki z makiem20 dag suchego maku,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki rodzynek.


na łazanki:

  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • ewentualnie 1 łyżka wody.

Przygotowanie:

Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. pół godziny. Studzimy go i odsączamy, po czym mielimy maszynką do mięsa trzykrotnie. Rodzynki sparzamy wrzątkiem, odsączamy.
Miód rozpuszczamy na niewielkim ogniu (im, krócej tym lepiej, bo miód w dużej temperaturze traci swoje właściwości). Mieszamy mak z miodem i rodzynkami.
Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, wbijamy do niego jajka. Wyrabiamy starannie. Ciasto powinno być dość twarde, ale elastyczne jeśli więc jest za twarde - dodajemy odrobinkę wody, jeśli za miękkie - odrobinkę mąki. Kiedy przestanie się lepić do rąk i będzie gładziutkie, odstawiamy je na parę minut, aby odpoczęło.
Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto bardzo cienko. Kroimy na paseczki o szerokości 1,5-2 cm. Paseczki tak kroimy na kawałki w kształcie rombów.
Gotujemy łazanki w osolonym wrzątku. Odcedzamy na durszlaku. Mieszamy z masą makową.
Ja posypałam je z wierzchu kawałeczkami orzechów.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Iwona Okrągła

Polecamy Ci również

Zobacz także