Lecznicze właściwości żurawiny

Żurawina swoim optymistycznym czerwonym kolorem nadaje nie tylko dobry smak, ale także dostarcza cennych wartości odżywczych. Zaliczamy ją do owoców leśnych – jest zarówno smaczna, jak i atrakcyjna wizualnie.

żurawinaLecznicze właściwości żurawiny
Owoc żurawiny jest wyjątkowo bogaty w witaminy i minerały (witamina C, A, potas) oraz barwniki , które określamy nazwą fitochemikalia. To właśnie bioflawonoidy, których właściwości lecznicze zostały potwierdzone w badaniach laboratoryjnych, wylansowały żurawinę jako środek spożywczy dla osób narażonych na stres. Jako silny przeciwutleniacz działa prewencyjnie w przypadku chorób układu krążenia oraz niektórych odmian nowotworu. Zawiera również związki, które są naturalnymi antybiotykami, a zawarte w niej antocyjany i proantocyjany wspierają odnowę komórek korzystnie wpływających na wzrok. Żurawina jako składnik sosu nie tylko ułatwia trawienie, ale również chroni układ pokarmowy przed licznymi bakteriami i grzybami. Liczne badania wykazały, że składniki zawarte w żurawinie niszczą Helicobacter pylori, który jest prawdopodobnie najczęstszą przyczyną wrzodów żołądka. Jako środek spożywczy jest zalecana dla cukrzyków, a sok i herbatę żurawinową powinny spożywać dzieci i osoby starsze.

Znane dania z żurawiną
Z żurawiny można przyrządzić herbatę, sok i sosy, które są świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Żurawina swoim charakterystycznym aromatem i kolorem nada daniom z dziczyzny inny wymiar smaku i wyglądu. Dania z dzika lub innej dziczyzny, mimo marynowania nadal mają specyficzny aromat, który stanie się łagodniejszy dzięki dodatkowi sosu z żurawiny. Danie staje się smaczniejsze i lżej strawne dzięki takiemu słodko-kwaśnemu dodatkowi. Z owoców żurawiny można przygotować również pyszne słodkie przekąski. Obok sosów do dań z dziczyzny coraz częściej na naszych stołach goszczą ciasta lub torty z owocami leśnymi. Dżemy i soki są świetnym dodatkiem do ciast lub nadziewanych bułek. Żurawina to również składnik różnych koktajli i kremów. Jej intensywny, optymistyczny kolor, dodaje smaku i wartości odżywczych potrawom. Wraz z innymi owocami leśnymi jest źródłem smaku i zdrowia. Sok i dżem to najstarsze sposoby wykorzystania owoców żurawiny. Sok był podawany osobom zmęczonym i rekonwalescentom. Był też dodawany do leczniczych nalewek ziołowych. Rzadko który produkt spożywczy może się pochwalić takimi zaletami dla zdrowia jak piękne owoce żurawiny.

Oceń artykuł
4,00 / 14 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Vegeta

Data publikacji: 02.07.2009

Polecamy Ci również

Zobacz także