Leczo z cukinii
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 60 dkg młodej cukinii, 3 papryki kolorowe, 2 cebule, 4 dojrzałe pomidory, sól, pieprz, uniwersalna przyprawa warzywna, oregano, bazylia, oliwa do smażenia |
Kuchnia | uniwersalna, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | przystawka, danie główne, kolacja, danie dietetyczne, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 90 |
Wykonanie:
Cukinię pokrój w niewielkie kawałki, mogą to być talarki jeśli cukinia jest malutka, bądź ich połówki przy większych sztukach. Paprykę pokrój w paseczki. Cebulę posiekaj drobno.
Na patelni w dużym rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, zeszklij na niej cebulę, dodaj paprykę i przesmaż ją, dodaj cukinię i przykryj na kilka minut by puściła sok. W tym czasie sparz pomidory, obierz je ze skóry i pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj do potrawy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami, jeśli chcesz użyj uniwersalnej przyprawy warzywnej.
Podanie:
Leczo z cukinii zyskuje swój niepowtarzalny smak właśnie dzięki płynom wyparowanym z tego warzywa, dlatego ważne jest, aby potrawę przykryć bezpośrednio po dodaniu cukinii. Jeśli chcemy możemy zagęścić leczo koncentratem pomidorowym, jednak w niewielkich ilościach by nie zdominował smaku cukinii. Leczo doskonale pasuje do wszelkich grzanek i tostów, jednak można je również zjeść z ryżem bądź kaszą.

leczo przepis, leczo z cukinii, leczo z cukinią, leczo z cukinii przepis, leczo z cukinii przepisy, przepisy kulinarne leczo z cukinii
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: alwayssorandom.blogspot.com
Zobacz także