Leczo z cukinii

Leczo z cukinii
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 60 dkg młodej cukinii, 3 papryki kolorowe, 2 cebule, 4 dojrzałe pomidory, sól, pieprz, uniwersalna przyprawa warzywna, oregano, bazylia, oliwa do smażenia
Kuchnia uniwersalna, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria przystawka, danie główne, kolacja, danie dietetyczne, danie wegetariańskie
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 90

Wykonanie:

Cukinię pokrój w niewielkie kawałki, mogą to być talarki jeśli cukinia jest malutka, bądź ich połówki przy większych sztukach. Paprykę pokrój w paseczki. Cebulę posiekaj drobno.

leczo z cukinii

Na patelni w dużym rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, zeszklij na niej cebulę, dodaj paprykę i przesmaż ją, dodaj cukinię i przykryj na kilka minut by puściła sok. W tym czasie sparz pomidory, obierz je ze skóry i pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj do potrawy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami, jeśli chcesz użyj uniwersalnej przyprawy warzywnej.

Podanie:

Leczo z cukinii zyskuje swój niepowtarzalny smak właśnie dzięki płynom wyparowanym z tego warzywa, dlatego ważne jest, aby potrawę przykryć bezpośrednio po dodaniu cukinii. Jeśli chcemy możemy zagęścić leczo koncentratem pomidorowym, jednak w niewielkich ilościach by nie zdominował smaku cukinii. Leczo doskonale pasuje do wszelkich grzanek i tostów, jednak można je również zjeść z ryżem bądź kaszą.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: alwayssorandom.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także