Leon

Leon
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma mąki pszennej, szklanka mąki ziemniaczanej, 6 jajek, pół kilograma drobnego cukru kryształu, 45 dkg masła, cukier wanilinowy, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, dwie łyżki miodu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, pół litra mleka, kilogram jabłek, galaretka agrestowa i truskawkowa, 100 gram gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany kremówki
Kuchnia uniwersalna, polska
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 30x40 cm
Kategoria deser
Metoda gotowania gotowanie, pieczenie
Ilość kalorii 550

leonWykonanie:

Najpierw upiecz biszkopt. W tym celu przygotuj 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 czubatych łyżek cukru i łyżeczkę proszku do pieczenia. Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj porcjami cukier, następnie żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijaj na niewielkich obrotach, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. Wylej masę na natłuszczoną i wysypaną tartą bułką lub kaszą manną formę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Wyjmij i wystudź.
Kolejnym etapem jest upieczenie placka miodowego, na który potrzebujesz 30 dkg mąki, 15 dkg masła, 2 łyżeczki miodu, łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 łyżki kwaśnej śmietany, jedno całe jajo i białka z pozostałych jajek oraz 10 dkg cukru. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, podziel na dwie części i upiecz cienkie placki przez około 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Przygotuj mus jabłkowy. Obierz i oczyść z gniazd nasiennych jabłka, zetrzyj je na tarce i usmaż z cukrem. Uzależnij jego ilość od kwaśności jabłek, najlepiej jeśli ta część ciasta będzie miała lekko kwaskowy posmak. Jabłka duś do uzyskania miękkości, podziel na dwie części i do każdej z nich dodaj inną galaretkę rozrobioną w połowie szklanki wody.
Ostatnim elementem ciasta jest przygotowanie kremu budyniowego. Do tego celu potrzebny jest mleko, z którego musisz odlać około 150 ml, resztę zagotuj. Zimne mleko wymieszaj z cukrem wanilinowym, dwiema łyżkami mąki pszennej i pozostałymi żółtkami. Najlepiej zrób to mikserem by nie było grudek. Do gorącego mleka dodaj powstałą masę i ciągle mieszając doprowadź do konsystencji budyniu. Tak powstały budyń wymieszaj z masłem – 250 gram oraz z cukrem – wg smaku – około ¾ szklanki.
Kiedy spody ciasta miodowego wystygną a masy do przełożenia są gotowe możesz tworzyć finalne ciasto, w tym celu układaj warstwy: placek miodowy na niego krem budyniowy, mus jabłkowy, krem budyniowy, biszkopt, krem budyniowy, mus jabłkowy, krem budyniowy i ostatnia warstwa to placek miodowy. Na koniec rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, z 50 gramami masła i śmietaną kremówką, doprowadź całość do jednolitej masy i wylej na powstałe ciasto.

Uwaga:

Ciasto Leon jest bardzo czaso - i pracochłonne, jednak czasem warto poświęcić więcej energii i przygotować ten ciekawy deser. Mus jabłkowy i bardziej urozmaicony kolorystycznie tym lepszy efekt wizualny będzie dawało ciasto. Jeśli wykonamy biszkopt i placki miodowe w tortownicy, możemy pokusić się o stworzenie tortu na bazie tego przepisu.
Ważne jest również to, że ciasto to najlepiej smakuje schłodzone i po przynajmniej kilku godzinach leżakowania, dlatego uwzględnijmy ten ważny element w swoich planach kulinarnych.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: kopalniasmakow.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także