Leśna przygoda

0
ciasto leśna przygoda

Składniki na ciasto:

  • 450 g mrożonego brykietu ze szpinaku,
  • 250 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 szklanki mąki krupczatki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.


Składniki na krem śmietanowy:

  • 300 ml śmietany 36%,
  • 2 śmietan-fixy,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • garść jagód albo innych owoców (mogą być mrożone).

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Wbić do miski jaja, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Powoli dolać olej i nadal miksować. Do masy - wciąż ubijając - dosypać na zmianę obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaać szpinak i mieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Ciasto piec w tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia: temperatura powinna wynosić 180 stopni Celsjusza, a czas pieczenia to ok. 50-60 minut.
Wystudzić ciasto.
W tym czasie ubić śmietanę na sztywno, pod koniec dodając śmietan-fixy i cukier.
Z ciasta odciąć wierzch i pokruszyć go na drobinki. Na pozostałą część ciasta nakłożyć ubitą masę śmietanową. Wierzch zdobię okruszkami, dociskam je lekko, a na nich umieszczam dowolną ilość jagód albo innych leśnych owoców.

ciasto leśna przygoda

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Wawrzyniak

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Anna Wawrzyniak

Polecamy Ci również

Zobacz także