Leśna przygoda

Składniki na ciasto:
- 450 g mrożonego brykietu ze szpinaku,
- 250 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 1 szklanki mąki krupczatki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem śmietanowy:
- 300 ml śmietany 36%,
- 2 śmietan-fixy,
- 2 łyżki cukru pudru,
- garść jagód albo innych owoców (mogą być mrożone).
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Wbić do miski jaja, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Powoli dolać olej i nadal miksować. Do masy - wciąż ubijając - dosypać na zmianę obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaać szpinak i mieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Ciasto piec w tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia: temperatura powinna wynosić 180 stopni Celsjusza, a czas pieczenia to ok. 50-60 minut.
Wystudzić ciasto.
W tym czasie ubić śmietanę na sztywno, pod koniec dodając śmietan-fixy i cukier.
Z ciasta odciąć wierzch i pokruszyć go na drobinki. Na pozostałą część ciasta nakłożyć ubitą masę śmietanową. Wierzch zdobię okruszkami, dociskam je lekko, a na nich umieszczam dowolną ilość jagód albo innych leśnych owoców.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Wawrzyniak

szpinak, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis, ciasto ze szpinaku, przepis na ciasto z owocami
Autor: Anna Wawrzyniak
Zobacz także