Letni deser malinowo-gruszkowy...

0
Letni deser malinowo-gruszkowy...

Składniki:

  • ok. 300 g malin,
  • 2 gruszki,
  • 3 płaty papieru ryżowego,
  • kilka jagód goji,
  • olej do smażenia,
  • łyżka brązowego cukru,
  • łyżka miodu malinowego,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki miodu malinowego + łyżeczka,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:

Część malin odkładamy na później, pozostałe blendujemy z łyżką miodu malinowego.
Na patelni podgrzewamy brązowy cukier do momentu aż zacznie się karmelizować. Wówczas dodajemy pokrojone w kostkę gruszki. Karmelizujemy do momentu, aż stracą swoją surowość, ale pozostaną jędrne. Studzimy. Gruszki posłużą jako nadzienie do mini rożków oraz jako niespodzianka na dnie deseru.
Płaty papieru ryżowego maczamy na chwilę w wodzie i przekładamy na deskę. Kiedy są już miękkie wykrawamy z nich podłużne paski - krótszy bok powinien mieć ok. 4 cm. Na krótszym boku układamy odrobinę karmelizowanej gruszki, następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku formując trójkąt, do samego końca. Postępujemy tak z pozostałym papierem ryżowym. Małe rożki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron. Zarumienione i chrupiące przekładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
Na dno pucharków wykładamy porcję karmelizowanej gruszki, na nią wykładamy porcję malinowego mascarpone. Dokładamy porcję musu malinowego. Na samym końcu ozdabiamy deser łyżą malinowego jogurtu. Układamy świeże maliny i owoce goji. Dekoracyjnie układamy mini rożki gruszkowe. Smacznego!

letni desr malonowo-gruszkowy

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Ewa Mróz

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ewa Mróz

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także