Letni deser z owocami sezonowymi

0
letni deser z owocami sezonowymi

Składniki:

  • 500g miękkich owoców: np. truskawek, malin, jeżyn,
  • pół szklanki cukru,
  • jogurt naturalny,
  • 1 galaretka o dowolnym smaku lub żelatyna zmieszana z wodą.

Sposób przyrządzenia:
Jogurt mieszamy z płynną, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, galaretką lub rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Całość wlewamy do szklanek, wstawiamy do lodówki tak, aby szklanki nie stały prosto, a były lekko pochylone i czekamy aż stężeje. W tym czasie przygotowujemy sos. Owoce szypułkujemy i myjemy, następnie rozdrabniamy. Do niewielkiego garnka wsypujemy cukier i skrapiamy go wodą, zostawiamy na małym ogniu, aby się skarmelizował - nie mieszamy go. Gdy cukier się rozpuści dodajemy owoce i pozostawiamy w garnku, aż zaczną się rozpadać. Całość blendujemy i ponownie wstawiamy na ogień i smażymy tak długo, aż powstanie gęsty sos. Gdy sos się ostudzi przelewamy go do szklanek.

letni deser z owocami sezonowymi

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Chałowska

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Anna Chałowska

Polecamy Ci również

Zobacz także