Letni deser z owocami sezonowymi

Składniki:
- 500g miękkich owoców: np. truskawek, malin, jeżyn,
- pół szklanki cukru,
- jogurt naturalny,
- 1 galaretka o dowolnym smaku lub żelatyna zmieszana z wodą.
Sposób przyrządzenia:
Jogurt mieszamy z płynną, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, galaretką lub rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Całość wlewamy do szklanek, wstawiamy do lodówki tak, aby szklanki nie stały prosto, a były lekko pochylone i czekamy aż stężeje. W tym czasie przygotowujemy sos. Owoce szypułkujemy i myjemy, następnie rozdrabniamy. Do niewielkiego garnka wsypujemy cukier i skrapiamy go wodą, zostawiamy na małym ogniu, aby się skarmelizował - nie mieszamy go. Gdy cukier się rozpuści dodajemy owoce i pozostawiamy w garnku, aż zaczną się rozpadać. Całość blendujemy i ponownie wstawiamy na ogień i smażymy tak długo, aż powstanie gęsty sos. Gdy sos się ostudzi przelewamy go do szklanek.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Chałowska

Autor: Anna Chałowska
Zobacz także