Letnie placuszki warzywne

Letnie placuszki warzywne

Składniki:

  • mała cukinia,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 pieczarki,
  • kilka rzodkiewek,
  • szczypiorek,
  • korzeń chrzanu,
  • koper,
  • jajko,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • kilka łyżek mąki,
  • przyprawy (pieprz, sól),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pieczarki, ziemniaki, cebulę, korzeń chrzanu i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Rzodkiewkę i cukinię ścieramy bez obierania. Całość solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie masę przelewamy na sitko i odcedzamy nadmiar wody. Do masy dodajemy jajko, pokrojony szczypiorek i koperek, przyprawy (według uznania). Następnie dosypujemy mąkę i bułkę tartą, aby uzyskała gęstą konsystencję. Wszystko dokładnie mieszamy i masa jest gotowa do przygotowania placuszków.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dużą łyżką nabieramy ciasto i wylewamy na patelnie formując małe, zgrabne placuszki, które smażymy z obu stron na zloty kolor. Pamiętajmy, aby co jakiś czas pomieszać ciasto, gdyż lubi podchodzić wodą. Gdy placuszki będą gotowe wykładamy je na talerz i podajemy według własnych preferencji.

placuszki warzywne

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Joanna Fedycka

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Joanna Fedycka

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także