Likier z tarek
Krzaki tarniny uginają się pod ciężarem dojrzałych owoców. Możemy zatrzymać smak i zapach lata, jeżeli je teraz pozbieramy i zrobimy z nich pyszny likier.
Składniki:
- 1200 g tarek
- 800 g cukru
- 2 pałeczki cynamonu, kilka goździków
- 1 rozcięta wzdłuż laska wanilii
- 1,5 l wódki lub dżinu
Sposób przyrządzania:
- Tarki wkładamy na noc do zamrażalnika, aby straciły cierpkość (albo czekamy ze zbiorem do pierwszych mrozów).
- Nazajutrz odmrażamy i wsypujemy je do gąsiora o pojemności co najmniej 4 litry.
- Zagotowujemy 0,8 l wody z cukrem i gorącym syropem zalewamy owoce. Powinny przy tym popękać.
- Zostawiamy tak do następnego dnia.
- Potem dodajemy przyprawy, zalewamy alkoholem i gąsior zamykamy.
- Stawiamy w nasłonecznionym, ciepłym miejscu i czekamy cierpliwie 6-8 tygodni. Od czasu do czasu potrząsamy słojem, ciesząc się coraz intensywniejszą barwą likieru.
- Wreszcie przecedzamy likier przez gęstą gazę, nalewamy do ładnych butelek i świętujemy Boże Narodzenie, Nowy Rok i inne okazje.
- Likier z tarek jest znany ze swych wzmacniających właściwości, poprawia także trawienie.
Na zdrowie!
Autorka przepisu: Julita Sibielak, Wiedeń.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

przetwory, przepisy kulinarne, likier, likiery, likier z tarek, likiery przepisy, likiery domowej roboty, likiery domowe, domowe likiery, likiery owocowe, likier domowej roboty, alkohole
Opracowanie: Julita Sibielak
Zobacz także