Likier z tarek

likier z tarekKrzaki tarniny uginają się pod ciężarem dojrzałych owoców. Możemy zatrzymać smak i zapach lata, jeżeli je teraz pozbieramy i zrobimy z nich pyszny likier.

Składniki:

  • 1200 g tarek
  • 800 g cukru
  • 2 pałeczki cynamonu, kilka goździków
  • 1 rozcięta wzdłuż laska wanilii
  • 1,5 l wódki lub dżinu

Sposób przyrządzania:

  • Tarki wkładamy na noc do zamrażalnika, aby straciły cierpkość (albo czekamy ze zbiorem do pierwszych mrozów).
  • Nazajutrz odmrażamy i wsypujemy je do gąsiora o pojemności co najmniej 4 litry.
  • Zagotowujemy 0,8 l wody z cukrem i gorącym syropem zalewamy owoce. Powinny przy tym popękać.
  • Zostawiamy tak do następnego dnia.
  • Potem dodajemy przyprawy, zalewamy alkoholem i gąsior zamykamy.
  • Stawiamy w nasłonecznionym, ciepłym miejscu i czekamy cierpliwie 6-8 tygodni. Od czasu do czasu potrząsamy słojem, ciesząc się coraz intensywniejszą barwą likieru.
  • Wreszcie przecedzamy likier przez gęstą gazę, nalewamy do ładnych butelek i świętujemy Boże Narodzenie, Nowy Rok i inne okazje.
  • Likier z tarek jest znany ze swych wzmacniających właściwości, poprawia także trawienie.

Na zdrowie!

Autorka przepisu: Julita Sibielak, Wiedeń.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Julita Sibielak

Polecamy Ci również

Zobacz także