Lodowiec

Lodowiec
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 5 żółtek jaja kurzego, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, szklanka cukru, pół litra mleka, 25 dkg masła, 2 łyżki kakao, 50 dkg biszkoptów, pół szklanki rodzynek, pół szklanki posiekanych orzechów włoskich, 4 galaretki w dwóch różnych smakach i kolorach, dowolne owoce do dekoracji
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 24 cm
Kategoria deser, ciasto, ciasto bez pieczenia
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 430

lodowiecWykonanie:

Żółtka utrzyj z cukrem na biały puch, dodaj proszek budyniowy i wymieszaj. Mleko podgrzej, do gotującego się mleka wlej żółtka utarte z cukrem i budyniem, wymieszaj wszystko dokładnie, aż zgęstnieje. Kiedy budyń przestygnie, utrzyj masło na białą puszystą masę i stopniowo dodawaj budyń, cały czas ucieraj. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, do drugiej rodzynki i orzechy.
2 galaretki rozpuść w połowie sugerowanej na opakowaniu wody. Natłuszczoną lub wyłożoną folią spożywczą tortownicę wyłóż dokładnie połową biszkoptów i zalej je połową tężejącej galaretki, kiedy trochę zastygną wyłóż na biszkopty kakaową masę i przykryj ją biszkoptami, które zalej resztą galaretki. Kolejne opakowania galaretki rozpuść w 60% sugerowanej na opakowaniu wody i lekko przestudź. Na drugą warstwę biszkoptów wyłóż masę bakaliową, udekoruj ją dowolnymi owocami i zalej tężejącą galaretką. Ciasto odstaw do schłodzenia i całkowitego stężenia.

Podanie:

Ciasto, jak sama nazwa wskazuje, to lodowiec, także powinno się go zamrażać, a nie chłodzić. Jednakże nie jest to konieczne. Faktem jest to, że ciasto to o wiele lepiej smakuje mocno schłodzone, jednak lepiej je przechować w lodówce nastawionej na bardzo niską temperaturę niż zamrożone na kamień.

Oceń artykuł
3,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: domowegotowanie.bloog.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także