Lody czekoladowe

Składniki:

  • 150 gramów ciemnej czekolady kakao 80-85%
  • 175 gramów czekolady mlecznej z orzechami – czekolada z kawałkami orzechów,
    a nie z nadzieniem
  • 400 gramów śmietany kremówki min. 36% – mocno ubitej

Mus:

  • 200 gramów cukru pudru
  • 100 ml wody
  • 5 dużych żółtek
  • 2 łyżki kakao

lody czekoladowedomowe lody

Etapy przygotowania:
wykonałam już mnóstwo domowych lodów i te jako jedyne mi się udały. Nie potrzeba do nich maszynki do robienia lodów – są dość proste tylko trochę pracochłonne – ale warto – moja rodzina i przyjaciele zajadali się nimi.

  • Żółtka jajek ubijamy aż będą puszyste.
  • Cukier puder wsypujemy do ciepłej wody i mieszamy do rozpuszczenia, później wstawiamy na kuchenkę, doprowadzamy do wrzenia i czekamy aż syrop zgęstnieje – syropu nie mieszamy tylko od czasu do czasu potrząsamy garnkiem – gotujemy tak około 10 minut.
  • Do żółtek wlewamy powoli syrop uważając by nie zrobić jajecznicy. Ubijamy mikserem aż składniki się połączą a masa będzie błyszcząca – odstawiamy do ostygnięcia.
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady (każda czekolada w osobnym naczyniu) nad garnkiem z gotującą się wodą kładziemy miskę z czekoladą tak, aby nie dotykała ona wody (bo czekolada zgorzknieje), rozpuszczamy powoli czekoladę mieszając ją – proponuję zacząć od rozpuszczenia mlecznej czekolady bo ona wolniej stygnie. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Do miski z mleczną czekoladą wlewamy 1/3 musu i 1/3 śmietany, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  • Gorzką czekoladę mieszamy z pozostałą ilością musu i bitej śmietany i dodajemy kakao. Foremkę wykładamy folią spożywczą tak, aby jej boki wystawały poza foremkę. Do tak przygotowanej formy wlewamy mus z ciemnej czekolady. Wstawiamy krem do zamrażalnika. Po około 2 godzinach kładziemy mus z mlecznej czekolady i wstawiamy gotowy deser do zamrażalnika.
  • Deser musi przebywać w zamrażalniku minimum 10 godzin, najlepiej smakuje następnego dnia.
  • Podawać z wiórkami czekolady i świeżymi truskawkami.

Autorka przepisu: Monika Gorbaczyńska, Warszawa.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Monika Gorbaczyńska

Polecamy Ci również

Zobacz także