Lody jagodowe

lody jagodowe

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 żółtka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 szklanki jagód (ok 300g).

Sposób przygotowania:

Jagody umyć i zblendować. Mleko zagotować ze śmietanką w rondlu. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dolać gorące mleko ciągle ubijając. Wlać z powrotem do rondla, mieszając gotować do zgęstnienia. Ważne, aby masy nie doprowadzić do wrzenia, inaczej się zwarzy. Od razu dorzucić jagody i wymieszać, wstawić do lodówki. Zimną masę przelać do zamrożonej misy maszyny do lodów, ubijać przez ok 30 minut. Lody przełożyć od pojemniczka, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażarki na około 30 minut. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.

lody jagodowe

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Piotr Makarczyk

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Piotr Makarczyk

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także