Lody jagodowe

Składniki:
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%,
- 1 szklanka mleka,
- 3 żółtka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 szklanki jagód (ok 300g).
Sposób przygotowania:
Jagody umyć i zblendować. Mleko zagotować ze śmietanką w rondlu. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dolać gorące mleko ciągle ubijając. Wlać z powrotem do rondla, mieszając gotować do zgęstnienia. Ważne, aby masy nie doprowadzić do wrzenia, inaczej się zwarzy. Od razu dorzucić jagody i wymieszać, wstawić do lodówki. Zimną masę przelać do zamrożonej misy maszyny do lodów, ubijać przez ok 30 minut. Lody przełożyć od pojemniczka, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażarki na około 30 minut. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Piotr Makarczyk

lody, domowe lody, przepis na domowe lody, domowe lody przepis, lody jak zrobić
Autor: Piotr Makarczyk
Opracowanie: Magdalena Kolwaga
Zobacz także