Łosoś pieczony z grzybową krustą

Łosoś pieczony z grzybową krustą

Składniki na 2 porcje:

  • łosoś pieczony z grzybową krustą300g filet z łososia,
  • 80g grzybów mrożonych (prawdziwki lub borowiki),
  • 100g cebuli,
  • 60g masła,
  • 60g bułki tartej,
  • 20g parmezanu
  • suszony koperek Kamis,
  • suszona natka pietruszki Kamis,
  • sól morska Kamis,
  • pieprz kolorowy w młynku Kamis,
  • czosnek granulowany Kamis,
  • mieszanka sałat Fit & Easy,
  • oliwa z pestek dyni,
  • świeże zioła do dekoracji (koperek, natka pietruszki),
  • olej,
  • papier do gotowania i pieczenia Saga

Wykonanie:

Filety z łososia należy oprószyć solą i pieprzem, a następnie zapiec w piekarniku przez 15 minut w 100st. Rozmrożone grzyby podsmażyć z cebulą na oleju, dodać suszone zioła i przyprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem.

Grzyby wystudzić, gdy już będą zimne zmiksować je z bułką tartą, parmezanem i masłem. Powstałą masę włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru, rozwałkować na grubość ½ cm, a następnie zamrozić wraz z papierem. Gdy już nasz łosoś się upiecze, kroimy plastry zamrożonej krusty i zapiekamy w nagrzanym piekarniku około 5 minut. Podawać na bukiecie sałat skropionym olejem z dyni i udekorowanych świeżymi ziołami.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Drugie Warsztaty Kulinarne

Polecamy Ci również

Zobacz także