Łosoś pieczony z grzybową krustą

Składniki na 2 porcje:
300g filet z łososia,
- 80g grzybów mrożonych (prawdziwki lub borowiki),
- 100g cebuli,
- 60g masła,
- 60g bułki tartej,
- 20g parmezanu
- suszony koperek Kamis,
- suszona natka pietruszki Kamis,
- sól morska Kamis,
- pieprz kolorowy w młynku Kamis,
- czosnek granulowany Kamis,
- mieszanka sałat Fit & Easy,
- oliwa z pestek dyni,
- świeże zioła do dekoracji (koperek, natka pietruszki),
- olej,
- papier do gotowania i pieczenia Saga
Wykonanie:
Filety z łososia należy oprószyć solą i pieprzem, a następnie zapiec w piekarniku przez 15 minut w 100st. Rozmrożone grzyby podsmażyć z cebulą na oleju, dodać suszone zioła i przyprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Grzyby wystudzić, gdy już będą zimne zmiksować je z bułką tartą, parmezanem i masłem. Powstałą masę włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru, rozwałkować na grubość ½ cm, a następnie zamrozić wraz z papierem. Gdy już nasz łosoś się upiecze, kroimy plastry zamrożonej krusty i zapiekamy w nagrzanym piekarniku około 5 minut. Podawać na bukiecie sałat skropionym olejem z dyni i udekorowanych świeżymi ziołami.

przekąski dla gości, łosoś pieczony, łosoś przepis, łosoś przepisy pieczony, jak przygotować łososia, przekąski rybne
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Drugie Warsztaty Kulinarne
Zobacz także