Lukier

Lukier
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki duże kurze białko, 1 i ½ cukru pudru
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 150 gram
Kategoria dekoracja
Metoda gotowania mieszanie
Ilość kalorii 500

lukierWykonanie:

Jajko koniecznie jak najlepszej jakości sparz i oddziel białko od żółtka. Białko ucieraj za pomocą miksera wraz z dokładnie przesianym cukrem pudrem, aż te dwa składniki się połączą i stworzą jednolitą masę. Z tak powstałego lukru można tworzyć wszelkiego rodzaju ozdoby cukiernicze.

Uwaga:

Lukier można urozmaicić wszelkimi dostępnymi barwnikami spożywczymi dzięki czemu uzyskamy różnokolorowe dodatki. Aby przełamać słodycz ozdób śmiało można dodać sporą ilość soku z cytryny, jednak w tym przypadku trzeba zwiększyć ilość użytego cukru pudru by zachować właściwości wiążące.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: candlemaking.com

Polecamy Ci również

Zobacz także