Poggenpohl i Electrolux Grand Cuisine przedstawiają pionierskie rozwiązanie dla domowej kuchni – koncepcję The Fourth Wall („Czwarta ściana”). Ten niezwykły projekt łączy w sobie wysmakowany design oraz profesjonalne możliwości kulinarne, tworząc zachwycające i niezwykle funkcjonalne wnętrze.
Niezwykła współpraca
Wizjonerska koncepcja luksusowej kuchni The Fourth Wall („Czwarta ściana”) jest wynikiem współpracy dwóch światowych liderów w zakresie wzornictwa i technologii. Od 1892 roku Poggenpohl na nowo definiuje kuchnię jako przestrzeń stworzoną do czerpania przyjemności z gotowania i jedzenia. Electrolux Grand Cuisine to ekskluzywny, pierwszy w pełni profesjonalny system gotowania przeznaczony do użytku domowego. Charakteryzuje się najnowocześniejszymi rozwiązaniami stosowanymi przez szefów kuchni, najwyższą jakością oraz unikalnym designem. Pozwala na zaaranżowanie kuchni, jak z gwiazdkowej restauracji oraz przygotowywanie potraw na najwyższym światowym poziomie.
The Fourth Wall – zachwycający projekt
The Fourth Wall („Czwarta ściana”) to całkowicie nowe spojrzenie na przestrzenie znajdujące się w kuchni. Nazwa The Fourth Wall została zaczerpnięta z klasycznego języka teatru i odwołuje się do symbolicznej granicy między widzami a aktorami. To innowacyjne wnętrze umieszcza kuchnię w centralnym miejscu i przełamuje barierę między gościem a gospodarzem, umożliwiając tradycyjne doświadczenie spożywania posiłków. W sercu koncepcji The Fourth Wall leży celebracja wspaniałego jedzenia i świeżych składników. Specjalnie zaprojektowane urządzenia gwarantują, że wszystkie składniki – począwszy od owoców i warzyw do mięsa i ryb – będą przechowywane w optymalnych warunkach do momentu, aż będą gotowe do przyrządzenia. Elementy wzornictwa odzwierciedlają z kolei najwyższy standard i jakość wykonania, a innowacyjne funkcje gwarantują maksymalną przyjemność gotowania.
– Swoją inspirację czerpałem z wczesnych kuchni, gdzie funkcja determinowała jej układ. Te wnętrza były „żyjącymi" miejscami, w których celebrowano jedzenie i proces przyrządzania posiłków – powiedział Andrew Hays, Dyrektor Kreatywny projektu The Fourth Wall. Po zapoznaniu się z kuchnią Grand Cuisine wiedziałem, że znalazłem idealne komponenty dla koncepcji The Fourth Wall – koncepcji, która łączy w sobie innowacyjność wzornictwa i wybitnego rzemiosła Poggenpohl z możliwościami zaawansowanej technologii i designu kuchni Electrolux Grand Cuisine.
The Fourth Wall („Czwarta ściana”) łączy przestrzeń towarzyską i jadalnię w całość. Inteligentne powierzchnie naśladują kotary teatralne – supernowoczesna technologia umożliwia zasłonięcie określonych przestrzeni kuchennych, takich jak spiżarnia i piwniczka na wino, aby sprawnie przekształcić kuchnię w miejsce dedykowane wspólnemu celebrowaniu posiłków.
– Kuchnia Electrolux Grand Cuisine to całkowicie innowacyjny system gotowania. Naszym celem przy projektowaniu tej linii było przeniesienie do urządzeń domowych naszych doświadczeń w pracy z szefami kuchni wyróżnionymi gwiazdkami Michelin i zaoferowanie miłośnikom przyrządzania posiłków najwyżej jakości wyposażenia oraz nowego wymiaru gotowania – powiedział Lars Erikson, Electrolux Head of Design. Zaangażowanie się w The Fourth Wall było dla nas naturalnym wyborem. Projekt ten, inspirowany składnikami najwyższej jakości, na nowo definiuje przestrzeń w kuchni. W efekcie powstało luksusowe i funkcjonalne wnętrze, które zadowoli najbardziej wymagających użytkowników – dodaje.





Małgorzata Krzysiak
dziwnie czułabym się w takiej kuchni, jest zbyt ciemna, wydaje mi się, ze źle bymi się tu funkcjonowało, może dlatego, ze ja jestem przyzwyczajona do jasnych pomieszczeń, bo mam białą kuchnię tlyko z zielonymi akcentami. W sklepie dajar robiłam zakupy wielu akcesoriów, które rewelacyjnie się sprawdzają.
Kasia globalo
Ja też bym ją jakoś rozjaśniła, chociażby poprzez dodanie właśnie jakichś kolorywhc akcentów. Kuchnia to miejsce życia! Może jakiś kolorowy okap z globalo by się przydał:)