Majonez

Majonez
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 1 żółtko, łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki soku z cytryny, pełna łyżka cukru, ćwierć łyżeczki soli, około 250 ml oleju słonecznikowego
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 250 ml
Kategoria sos, dip
Ilość kalorii 660

majonezWykonanie:

Jajko sparz, dopiero później oddziel białko od żółtka. Żółtko wbij do miski i dodaj wszystkie składniki oprócz oleju, zmiksuj wszystko razem i stopniowo dolewaj olej. Cały czas miksuj. Olej dodawaj do czasu, aż majonez uzyska odpowiednią konsystencję.

Podanie:

Majonez domowej roboty jest lepszy, a na pewno zdrowszy niż większość gotowych produktów. Jednak ze względu na jego krótką zdatność do spożycia radzę przygotowywać go niewiele i wykorzystać na bieżąco. Dodanie białka do tego majonezu sprawia, że majonez będzie bardziej sprężysty, i wchłonie mniej oleju.

Uwaga

Taki majonez należy przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku i jak najkrócej. Nie można go zamrażać.

Ciekawostka

Legenda głosi, że aby majonez się udał trzeba go mieszać tylko w jednym kierunku.

Oceń artykuł
3,88 / 8 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: browniegirlblog.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także