Makaron
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 500 gram mąki pszennej, 6 jajek, sól, odrobina wody |
Kuchnia | włoska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | pół kilograma makaronu |
Kategoria | dodatek do zup, dań głównych i sałatek |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 220 |
Wykonanie:
Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj 5 żółtek
i jedno całe jajko, dodaj szczyptę soli
i wyrabiaj ciasto tak długo, aż osiągnie jednolitą konsystencję. Jeśli będzie zbyt twarde dodaj odrobinę wody. Gdy osiągniesz już zwartą, ale elastyczną masę, podziel ciasto na dwie lub 3 części i każdą dokładnie rozwałkuj na jak najcieńsze płaty. Potnij na odpowiedni kształt, przesusz chwilę i gotuj chwilę w osolonej wodzie.
Podanie:
Makaron jajeczny jest doskonałą alternatywą dla kupnych makaronów. Z ciasta możemy przygotować dowolny kształt klusek. Ciasto to nadaje się również do suszenia. Trzeba po prostu pocięty makaron dobrze wysuszyć, pozostawiając go na kilka godzin w suchym miejscu. Może to być stolnica. Taki makaron możemy przechowywać przez kilka dni w pudełku.

makaron, makaron przepisy, makaron przepisy włoskie, przepisy kulinarne makaron, makaron przepisy proste, makaron przepisy domowy
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: deliciousmagazine.co.uk
Zobacz także