Makaron

Makaron
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 500 gram mąki pszennej, 6 jajek, sól, odrobina wody
Kuchnia włoska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy pół kilograma makaronu
Kategoria dodatek do zup, dań głównych i sałatek
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 220

makaronWykonanie:

Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj 5 żółtek
i jedno całe jajko, dodaj szczyptę soli
i wyrabiaj ciasto tak długo, aż osiągnie jednolitą konsystencję. Jeśli będzie zbyt twarde dodaj odrobinę wody. Gdy osiągniesz już zwartą, ale elastyczną masę, podziel ciasto na dwie lub 3 części i każdą dokładnie rozwałkuj na jak najcieńsze płaty. Potnij na odpowiedni kształt, przesusz chwilę i gotuj chwilę w osolonej wodzie.

Podanie:

Makaron jajeczny jest doskonałą alternatywą dla kupnych makaronów. Z ciasta możemy przygotować dowolny kształt klusek. Ciasto to nadaje się również do suszenia. Trzeba po prostu pocięty makaron dobrze wysuszyć, pozostawiając go na kilka godzin w suchym miejscu. Może to być stolnica. Taki makaron możemy przechowywać przez kilka dni w pudełku.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: deliciousmagazine.co.uk

Polecamy Ci również

Zobacz także