Makaron po bolońsku

Makaron po bolońsku

Składniki:

  • 250 gram makaronu,
  • 300 g pieczarek,
  • duża cebula,
  • 200 gram mięsa mielonego,
  • puszka pomidorów bez skórki,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • ostra papryka,
  • bazylia,
  • żółty ser,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Najpierw obieramy cebulę i drobno siekamy. Oczyszczamy grzyby i siekamy w plasterki. Na patelni na masełku podsmażamy mielone mięso,dodajemy pieczarki i cebulę. Do garnka wlewamy 750 ml zimnej wody i wsypujemy makaron. Przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy podsmażone produkty. Wlewamy zmiksowane pomidory/koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,ostrą papryką i bazylią. Przykrywamy i dusimy aż makaron zmięknie.

Przed podaniem mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Na talerzu posypujemy startym żółtym serem.

Oceń artykuł
3,60 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Sylwia Chmielewska

Polecamy Ci również

Zobacz także