Makaron po bolońsku

Składniki:
- 250 gram makaronu,
- 300 g pieczarek,
- duża cebula,
- 200 gram mięsa mielonego,
- puszka pomidorów bez skórki,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- ostra papryka,
- bazylia,
- żółty ser,
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Najpierw obieramy cebulę i drobno siekamy. Oczyszczamy grzyby i siekamy w plasterki. Na patelni na masełku podsmażamy mielone mięso,dodajemy pieczarki i cebulę. Do garnka wlewamy 750 ml zimnej wody i wsypujemy makaron. Przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy podsmażone produkty. Wlewamy zmiksowane pomidory/koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,ostrą papryką i bazylią. Przykrywamy i dusimy aż makaron zmięknie.
Przed podaniem mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Na talerzu posypujemy startym żółtym serem.

Autor: Sylwia Chmielewska
Zobacz także