Makaron z serem
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 40 dkg makaronu, 75 gram sera żółtego (np. Ementaler), 75 gram sera dojrzewającego (np. Radamer), 50 ml słodkiej śmietanki, łyżka masła, sól, pieprz, papryka ostra, dowolne zioła: bazylia, oregano, tymianek, prowansalskie |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | przystawka, danie obiadowe, kolacja |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie |
Ilość kalorii | 280 |
Wykonanie:
Makaron ugotuj w słonej wodzie na półtwardo. W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego śmietanę i starte sery, mieszaj tak długo, aż powstanie względnie jednolita masa. Makaron wrzuć na patelnię, dodaj sos i dopraw wszelkimi przyprawami, przesmaż wszystko przez chwilę, mieszając tak aby sos serowy oblepił makaron.
Podanie:
Makaron z serem warto zapiec w piekarniku i podać w formie zapiekanki.

makaron przepisy, makaron przepisy włoskie, makaron przepisy proste, makaron z serem, makaron z serem żółtym, makaron z serem przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: lifewiththelushers.com
Zobacz także