Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 300 gram makaronu fusilli lub penne, 3 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, dwie puszki tuńczyka w oleju, papryka czerwona i zielona, sól i pieprz
Kuchnia uniwersalna, włoska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, obiad, ryby, dania z ryb, makaron
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 320

makaron z tuńczykiemWykonanie:

Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu. Na patelni z grubym dnem zeszklij posiekaną cebulę, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć tuńczyka i go rozdrabniaj, koncentrat pomidorowy rozprowadź w szklance wody i dodaj do tuńczyka, przemieszaj i duś na małym ogniu. Dodaj pokrojoną w drobne paseczki paprykę, w razie potrzeby dodaj wodę. Duś przez około 10 minut, dopraw do smaku solą
i pieprzem. Makaron odcedź i dodaj do sosu, wymieszaj dokładnie i przez około 2 minuty pozostaw na ogniu.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: italianfoodnet.com

Polecamy Ci również

Zobacz także