Makaron ze szpinakiem
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 40 dkg dowolnego makaronu, 40 dkg szpinaku, 50 gram masła, 50 gram parmezanu, 3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietanki, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa |
Kuchnia | fusion, włoska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie obiadowe, danie główne, kolacja, makarony, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | duszenie, gotowanie |
Ilość kalorii | 200 |
Wykonanie:
Na patelni podduś szpinak do czasu, aż zmniejszy o połowę swoją objętość i ściemnieje. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i masło, podsmaż przez kilka minut. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Do szpinaku dodaj przyprawy i śmietankę, gotuj, ale nie doprowadź do wrzenia. Dodaj ser, przemieszaj wszystko i gotowe.
Podanie:
Każdy makaron najlepiej smakuje wymieszany z sosem jeszcze w trakcie gotowania, dlatego zaleca się aby na patelnię wrzucić już odcedzony makaron, wymieszać wszystko i jeszcze przez kilka minut trzymać na ogniu.
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: adventuresinshaw.wordpress.com
Zobacz także
worldresidence
uwielbiam dania makaronowe ze szpinakiem http://worldresidence.eu/
cynamon89
Musicie też zobaczyć to http://mniamspinka.pl/category/makaron/
Dania z makaronem to moje ulubione.