Makiełki

Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 50 dag maku, 25 dag masła, 3 jajka, skórka z cytryny, 3 łyżki miodu, 5 czerstwych bułek, 1/2 litra mleka, cukier według uznania, 30 dag bakalii (migdały, rodzynki, orzechy, suszone śliwki, morele, figi).
Kategoria Przystawka
Metoda gotowania gotowanie

Sposób przyrządzania:

W celu przygotowania makiełki zaczynamy od namoczenia maku w mleku na 24 godziny. Następnie sparzyć i zmielić trzy razy. Masło rozpuścić w rondelku i gorące zmieszać z makiem. Oddzielić białka od żółtek. Same żółtka, miód, skórkę z cytryny i bakalie wymieszać. Bułkę kroimy najlepiej w kostkę i zalewamy gorącym mlekiem. Jak już będą miękkie dodajemy do maku. Białka wykorzystujemy do ubicia piany, którą mieszamy z masą makową. Doprawiamy cukrem. Podajemy schłodzone.

Zobacz: Paszteciki do barszczu i nie tylko

Oceń artykuł
4,00 / 7 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: superlinia.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także