Makiełki
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 50 dag maku, 25 dag masła, 3 jajka, skórka z cytryny, 3 łyżki miodu, 5 czerstwych bułek, 1/2 litra mleka, cukier według uznania, 30 dag bakalii (migdały, rodzynki, orzechy, suszone śliwki, morele, figi). |
Kategoria | Przystawka |
Metoda gotowania | gotowanie |
Sposób przyrządzania:
W celu przygotowania makiełki zaczynamy od namoczenia maku w mleku na 24 godziny. Następnie sparzyć i zmielić trzy razy. Masło rozpuścić w rondelku i gorące zmieszać z makiem. Oddzielić białka od żółtek. Same żółtka, miód, skórkę z cytryny i bakalie wymieszać. Bułkę kroimy najlepiej w kostkę i zalewamy gorącym mlekiem. Jak już będą miękkie dodajemy do maku. Białka wykorzystujemy do ubicia piany, którą mieszamy z masą makową. Doprawiamy cukrem. Podajemy schłodzone.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: superlinia.pl
Zobacz także