Makiełki

Makiełki

makiełkiSkładniki:

  • 50 dag maku,
  • 25 dag masła,
  • 3 jajka,
  • skórka z cytryny,
  • 3 łyżki miodu,
  • 5 czerstwych bułek,
  • 1/2 litra mleka,
  • cukier według uznania,
  • 30 dag bakalii (migdały, rodzynki, orzechy, suszone śliwki, morele, figi).

Sposób przyrządzania:

W celu przygotowania makiełki zaczynamy od namoczenia maku w mleku na 24 godziny. Następnie sparzyć i zmielić trzy razy. Masło rozpuścić w rondelku i gorące zmieszać z makiem. Oddzielić białka od żółtek. Same żółtka, miód, skórkę z cytryny i bakalie wymieszać. Bułkę kroimy najlepiej w kostkę
i zalewamy gorącym mlekiem. Jak już będą miękkie dodajemy do maku. Białka wykorzystujemy do ubicia piany, którą mieszamy z masą makową. Doprawiamy cukrem. Podajemy schłodzone.

Oceń artykuł
3,83 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: superlinia.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także