Makowce

Składniki:
500 g mąki,
- 250 g margaryny,
- 100 g cukru pudru,
- 50 g drożdży,
- 2 jajka,
- 3 żółtka,
- cukier waniliowy,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- masa makowa 2 opakowania.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na ciasto. Mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrzącą wodą. Następnie drożdże wymieszać ze śmietaną. Mąkę dać do miski, włożyć margarynę a następnie posiekać z margaryną, dodać cukier, jajka schłodzone, cukier waniliowy, wymieszać składniki a następnie wyrobić ciasto na gładką, jednolitą i odchodzącą od rąk strukturę ciasta. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować ciasto i nałożyć na środek masę makową gotową, zostawić około 2 cm. z każdej strony aby masa nie wydostała się poza ciasto zwinąć w rulon makowce, boki stulić. Włożyć do pieczenia do gorącego piekarnika do temperatury około 190 - 200 stopni C na koło 40-50 minut. Wyjąć zawijańce, ostudzić i polać lukrem.

jakie ciasto na święta, jakie ciasto, makowiec, makowiec zawijany, makowiec przepis, makowiec kalorie, ciasta świąteczne
Autor: partyka16
Zobacz także