Makowce

0
Makowce

Składniki:

  • makowce500 g mąki,
  • 250 g margaryny,
  • 100 g cukru pudru,
  • 50 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 3 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • masa makowa 2 opakowania.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na ciasto. Mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrzącą wodą. Następnie drożdże wymieszać ze śmietaną. Mąkę dać do miski, włożyć margarynę a następnie posiekać z margaryną, dodać cukier, jajka schłodzone, cukier waniliowy, wymieszać składniki a następnie wyrobić ciasto na gładką, jednolitą i odchodzącą od rąk strukturę ciasta. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować ciasto i nałożyć na środek masę makową gotową, zostawić około 2 cm. z każdej strony aby masa nie wydostała się poza ciasto zwinąć w rulon makowce, boki stulić. Włożyć do pieczenia do gorącego piekarnika do temperatury około 190 - 200 stopni C na koło 40-50 minut. Wyjąć zawijańce, ostudzić i polać lukrem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: partyka16

Polecamy Ci również

Zobacz także