Makowiec

Makowiec
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 szklanki mąki pszennej, 120 ml mleka, 10 dkg masła, 4 żółtka, 15 gram suchych drożdży lub 30 świeżych, 4 łyżki cukru kryształu, ćwierć łyżeczki soli, 25 gram alkoholu, opakowanie cukru wanilinowego. Na farsz makowy: 35 dkg maku, 10 dkg cukru, 4 białka, 50 gram miodu, rodzynki – według uznania, nie więcej niż 10 dkg, kandyzowana skórka pomarańczowa, olejek migdałowy, 50 gram orzechów włoskich lub laskowych - posiekanych
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy dwa makowce o długości około 35 cm
Kategoria deser, ciasto, przekąska, danie bożonarodzeniowe, danie wielkanocne
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 348

makowiecWykonanie:

Mak sparz wrzątkiem (350 ml), pozostaw do ostudzenia, następnie zmiel dwukrotnie. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek.
Drożdże rozpuść w letnim mleku z odrobiną cukru i odstaw do wyrośnięcia. Tłuszcz rozpuść i przestudź. Pozostałe składniki wymieszaj z rozczynem drożdży, na koniec dodaj tłuszcz i wyrób wszystko na jednolitą i elastyczną masę. Odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek o jednym boku około 35 cm. Zostaw margines około 3 cm, na resztę powierzchni nałóż farsz, następnie zwiń dokładnie w roladę, końce zawiń pod spód. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35/40 minut.

Uwaga!
Makowce można zawinąć ciasto w pergamin, uniemożliwi to rozejście się rolady w czasie pieczenia. Jeśli tego nie robimy możemy posmarować ciasto białkiem, wtedy się nie spiecze.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: opiumpoppies.net

Polecamy Ci również

Zobacz także